Най-бързата кола в България Един много специален Фолксгваген

В това видео участват

Мислили ли сте какво можете да направите за 8 секунди? За какво биха ви стигнали 8 кратки мига – няколко премигвания на окото, няколко вдишвания и издишвания или няколко кратки мисли, преминаващи през ума ви. За толкова поне се сещам аз самият.

Това време обаче е предостатъчно за най-бързата кола в състезанията по драг-рейсинг у нас да развие впечатляващите 300 км/ч. Автомобилът на Христо Петров – „Фолксваген Сироко“, е безапелационен шампион през последните няколко години и един от най-подготвените не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа.“Идеята беше да го реставрираме и да се получи една хубава кола от 90-те години. След време чухме за състезания, които се правят на Божурище и от интерес просто отидохме да опитаме. Разбира се колата изобщо не беше готова тогава за такива състезания. Тя беше със стандартен двигател от 75 коня. Оттам се запалихме“, разказва той.Христо сравнява развитието на автомобила с това да отгледаш дете. За да стигнат до внушителната мощност, са били нужни близо 10 години.

„Първоначално беше с мощност около 450 к.с. Тогава използвахме и нитро система и беше прилично бърза за нашите ширини. В момента е шедьовър – преди една седмица я премерихме на нашето дино. Изкара 1217 коня на колелата, което относително на мотор е 1400 коня. Това не е правено със щракане на пръсти“, не крие гордостта си Христо.Рекордите, които постига колата, са сериозни. През годините машината чупи всички възможни у нас. Още с първите си излизания зад граница падат и рекордите на две писти в Гърция.

„За 5,3 секунди разви 226 км/ч. Максималната скорост, която е правила – рекорд и за нас, разбира се – е на пистата „Тива“ в Гърция. Направи за 8,05 сек. 290 км/ч. Чувството е страхотно. Броиш до 8 и летиш с 290 км/ч…“

За финансовото изражение на скоростите и мощността Христо не иска да говори. На въпроса има ли нещо фабрично останало по колата, отговаря през усмивка – само таванът и предното стъкло.Той обаче се отнася отговорно към машината и другите шофьори, а колата не е стъпвала на улицата от много години.

„Докато беше 200 коня, можеше да се движи по улицата, но аз лично не си спомням да съм се състезавал. Младите хора обичат, ври им кръвта, но не е нормално да караш между хората с някаква неразумна скорост“, смята Христо.Отговорен за рекордите е пилота на колата Мартин Николов. За него неразумна скорост, докато е на пистата, няма. Показва ни някои от частите, които правят колата уникална.

Брой преглеждания: 402, 1 днес

Подобни видео клипове

НАПИШИ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

X