Connect with us

Писта

БУРГАС – Градът домакин на 5-ти кръг от националния пистов шампионат (2019)

Бургас е домакин на петия кръг в националния шампионат на затворен маршрут и писта през 2019 г.

Бургас е най-големият град в Югоизточна България и втория по големина на българското черноморие. Районът около града е заселен още отдревни времена, за което свидетелстват античните селища Деултум, Аква Калиде,Русокастро. Днешното име на града произлиза от латинската дума Burgus (Бургос), което означава – кула. Според местни предания името идва от римски пътен стълб, таканаречен бург, който бил положен в района на днешното бургаско пристанище.

В Бургас са родени и живяли много творци, артисти, спортни и обществени личности като Филип Кутев, Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Димитър Рачков, Петя Дубарова, Радостин Кишишев, Райна Кабаиванска, Тони Димитрова, Тончо Токмакчиев, Димитър Димитров – Херо и много други.

В града се намира най-голямото българско пристанище и третото по-големина летище на Балканския полуостров. Морската градина на Бургас е един от символите на града. Разположена е на площ от 600 декара. Любимото място за разходки е дело на архитекта Георги Духтев, който през 1910 година превръща голото ветровито пространство между града и морето в един от най-красивите паркове в България. Духтев по-късно е назначен за управител на Борисовата градина в София.

Друго любимо място на бургазлий е бургаския мост. Първият кей, или по-известен сред бургазлии като мост, е с метална конструкция и е построен през 1936 година. От моста и крайбрежната алея било изградено каменно стълбище, по което и до днес се стига до алеите на Морската градина и Морското казино.

През 2002 г. в района на морската градина се провежда и първото автомобилно състезание в Бургас. Организирано от братята Петър и Радко Петрови, заедно с целия екип на автомобилен спортен клуб Вромос. Идеята за високо скоростни надпревари е приета радушно сред бургазлий и още на следващата година състезанието е включено в националния шампионат на затворен маршрут. И до ден днешен основен двигател на най-посещаваното спортно мероприятие в Бургас е автомобилен спортен клуб Вромос.

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

юни, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Писта

X