Connect with us

Sim Racing

Мултивитамини: какво представляват и защо са необходими

Отдавна здравословният и правилен начин на живот се популяризира във всякакви източници на информация. За него се говори по телевизията и по радиото, в интернет и във вестниците. Основата на здравето е храненето, което трябва да осигури на човек необходимата доза витамини и други ценни вещества, за да поддържа жизнената дейност на тялото на правилното ниво. 

Поради невъзможността да се запълни дефицитът на тези компоненти с помощта на диета, се препоръчва използването на мултивитамини, които включват набор от необходими минерали, органични киселини и други полезни елементи.

Какво представляват мултивитамините

Мултивитамин е лекарство, една единица от което включва повече от два витамина (вещества, необходими за нормалното функциониране). В допълнение към витамините, такива препарати често съдържат минерали, органични киселини и други ценни елементи.

Мултивитамините се предлагат в различни форми:

 • прахове; 
 • водоразтворими таблетки;
 • сиропи;
 • таблетки; 
 • капсули;
 • разтвори в ампули за интрамускулно приложение; 
 • гранули.

Мултивитаминните комплекси се произвеждат за различни категории хора. Всяко лекарство съдържа инструкции-вложка, където са посочени дозите, процедурата за приемане и противопоказанията.

Мултивитамини

Мултивитамини

Приемането на такива средства може да доведе до негативни последици, вместо да донесе ползи. Затова трябва да се консултирате с квалифициран лекар.

Мултивитамините не са лекарство. Те са включени в обширна група от биологично активни добавки, които стимулират определени процеси в човешкото тяло.

Има специални комплекси за деца, възрастни хора, бременни и кърмещи майки и т.н. Това, което е полезно в единия случай, в другия може да донесе значителни щети. Затова консултацията със специалист е толкова важна.

Някои хора се опитват да заменят мултивитамините с добро хранене и правилен начин на живот. Но това е само загуба на пари. Ползите от приемането на лекарства ще бъдат намалени до нула от увеличеното натоварване на храносмилателните органи поради консумацията на голямо количество вредни продукти. Витамините няма да заменят физическата активност, която играе незаменима роля за поддържане на метаболитните процеси в човешкото тяло.

Ползи и вреди

Поради тенденцията производителите да получават максимална печалба, много мултивитамини са широко рекламирани. Полезните им свойства се възхваляват до нереални висоти. Това обаче е само така нареченият „маркетингов трик“ за увеличаване на продажбите.

Универсални мултивитамини не съществуват. Всяко лекарство от тази категория е предназначено за конкретни цели. И много“ укрепващи “ таблетки и сиропи изобщо носят оскъдни ползи, ако изобщо има такива.

Стойността на витамините се определя от камбановидната скала на зависимостта на дозата от ефекта. В началото има оскъдни стойности на хранителните вещества, в края — излишни. И едните, и другите имат отрицателно въздействие върху организма. В централната част на скалата са оптималните стойности на дозите, необходими за постигане на най-голям ефект.

Когато се използват правилно, мултивитамините задействат възстановителните процеси в организма. Без някои елементи нормалното усвояване на хранителните вещества е невъзможно. Комплексните средства допринасят за производството на ензими, които стимулират храносмилателната и други видове активност на вътрешните системи.

Някои витамини инхибират развитието и растежа на променените клетки, намалявайки риска от образуване на злокачествени тумори.

Други вещества повишават еластичността и пропускливостта на клетъчните мембрани, което спомага за подобряване на тяхното хранене и следователно по-голяма ефективност.

Вредата от мултивитамините може да бъде прекомерната им употреба. Въпреки това, сериозно отравяне с лекарства от тази група е доста трудно да се получи. Приемането на елементи, което води до прекомерното им натрупване в организма, може да доведе до задействане на негативни промени в тъканите и органите.

1 Коментар

1 Коментар

 1. венелин урумов

  28.04.2022 в 23:04

  Първо хранителните добавки не са ЛЕКАРСТВА !Второ приемането им при спазване на указанията не крие никакви рискаве за организма а за ПОРТФЕЙЛА и по тази причина е редно да се консултирате с ДИПЛОМИРАН ФИТНЕС ИНСТРУКТОР/лакарите особено общопрактикуващите изобщо не са в час със диетологията/Нуждите от хранителни добавки като количество и вид са СТРОГО ИНДИВИДУАЛНИ и са във връзка с интензивноста и характера на НАТОВАРВАНИЯТА /енертийния ОБМЕН/и особенно възраста!Особено важен е витамин С имащ отношение към ОКСИДАТИВНИЯ СТРЕС обезвреждащ свободните радикали във водната среда на организма!ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО да се ползват таблетки за смучене /НАТУРАЛ ФАКТОРС /по причина че погълнат бързо се изхвърля с урината!Една таблетка можете да я смучете на етапи през целия ден гарантирайки наличието му в организма ! Другия основен е витамин Е антиоксидант за мазнините !Основни са 13–те витамина от групата „Бе“ /НАУ/ Задължителни са минералите от комплекса ЗеМеА/цинк магнезии В6/.Изключително важно е и набавянето от организма на есенциалните мазнини ОМЕГА3:6:9!Големия проблем е че на пазара има много МЕНТЕТА БОКЛУЦИ И ИЗМАМИ –за Бургазлии препоръчвам магазина на СТАНКЕТО „“изгори мазнините „“ КОМПЕТЕНТНИ КОНСУЛТАЦИИ И КАЧЕСТВЕНИ ПРОДУКТИ!

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

май, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Sim Racing

X