Connect with us

Мотоциклетизъм

Български мотокросисти се отправят към Румъния за финалния кръг на Европейския шампионат

Успоредно с финала за годината на асфалтовите пилоти в Плевен тази седмица, голяма и силна група мотокросисти се отправя към финала на BMU Европейския шампионат по мотокрос в Чиолпани, Румъния.

Трасето на което ще се борят 20-те български пилоти е собственост на добре познатия ни румънски МХ1 ас Адриан Радуца, който в миналото е бил домакин и на прояви от Световен ранг. Пистата на Радуца, както е известна в мотокрос средите е комбинация от пясък и глина, което я прави доста привлекателна.

В най-малкия клас, МХ65, чисто българска тройка ще стартира уикенда и тя е: лидер в класирането – Мирослав Димитров (Марица Рейсинг Тийм, КТМ, 195т.), следван от Венцислав Тошев (МСК Севлиево, КТМ, 172т.) и Дани Цанков (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, Ямаха, 155т.). Много близо до тях, само на 8 точки е най-бързият румънец – Йоан Чуждеа (Ямаха), който може да бъде особено опасен на добре познатото си трасе.

При пилотите от клас МХ85, Християн Георгиев (Пловдив Мотор Спорт, КТМ, 199т.) е амбициозен претендент за титлата, но пак трябва да внимава за Золтан Ордог (155т.), пилот от Румъния който не един или два пъти е показвал отлични качества. На третата позиция в шампионата се намира Виктор Бориславов (Мото Спорт Варна), който съвсем спокойно би могъл с концентрация и издръжливост да се бори за подиума в Чиолпани и медал за сезона.

МХ2 младежи е изцяло доминиран от български състезатели и те заемат първите осем местата във временното класиране. В Румъния отиват общо шест от тях като с най-голям актив и лидер в класирането е Алекс Димитров (Мото Спорт Варна, КТМ, 239т.), следван от Жулиан Георгиев (Киппен МХ Рейсинг, Кавазаки, 187т.) и Виктор Нейчев (Еърмакс Рейсинг, Ямаха, 183т.). В тези топ шест, ще видим още и Димитър Грозданов (МХ Тийм Симитли, КТМ, 151т.), Радослав Зоков (АИТ Рейсинг Тийм, КТМ, 125т.) и Николай Малинов (Мото Спорт Варна, КТМ, 77т.).

При мъжете в клас МХ2, с осигурена шампионска титла е Алекс Димитров (222т.), Жулиан Георгиев е втори с 168т., а трети е Виктор Нейчев с 157т.
В клас МХ1, отново очакваме изцяло българска тройка за годината, въпреки, че в Чиолпани може да се появят силни румънски пилоти като Джордже Кабал или самият Радуца, но все пак, лидер в класирането е Любомир Васев (НСА Моторспорт, Ямаха, 236т.), втори е Стефан Нейчев (Еърмакс рейсинг, Ямаха, 229т.) и трети се нарежда Калоян Илиев (МСК Севлиево, КТМ, 210т.).

При пилотите от клас МХ вече има две готови титли и те са Григор Царев (Джей Ар Си моторспорт, КТМ) който е шампион, а бронзовото отличие е отново при българин и това е Николай Колев от СК Велико Търново. При Ветераните (МХ40) Мартин Тодоров (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, Ямаха, 244т.) е начело на колоната, следван от Атанас Петров (АИТ Рейсинг Тийм, КТМ, 215т.), а трети, все още под въпрос, но подал заявка за участие е Васил Стоянов (Пловдив Мотор Спорт, Кавазаки, 189т.). Там разбира се ще бъде и основният конкурент на нашите пилоти – Йонут Кояну, който засега е четвърти със 170 точки, но ще търси място в топ три за годината.

Пожелаваме успех на състезателите ни и макар, че много от тях са си свършили работата през годината, нека в неделната вечер броя на спечелените медали да достигне броя на участващите български пилоти!

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

май, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Мотоциклетизъм

X