Последвайте ни в

Мотоциклетизъм

Български мотокросисти се отправят към Румъния за финалния кръг на Европейския шампионат

Успоредно с финала за годината на асфалтовите пилоти в Плевен тази седмица, голяма и силна група мотокросисти се отправя към финала на BMU Европейския шампионат по мотокрос в Чиолпани, Румъния.

Трасето на което ще се борят 20-те български пилоти е собственост на добре познатия ни румънски МХ1 ас Адриан Радуца, който в миналото е бил домакин и на прояви от Световен ранг. Пистата на Радуца, както е известна в мотокрос средите е комбинация от пясък и глина, което я прави доста привлекателна.

В най-малкия клас, МХ65, чисто българска тройка ще стартира уикенда и тя е: лидер в класирането – Мирослав Димитров (Марица Рейсинг Тийм, КТМ, 195т.), следван от Венцислав Тошев (МСК Севлиево, КТМ, 172т.) и Дани Цанков (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, Ямаха, 155т.). Много близо до тях, само на 8 точки е най-бързият румънец – Йоан Чуждеа (Ямаха), който може да бъде особено опасен на добре познатото си трасе.

При пилотите от клас МХ85, Християн Георгиев (Пловдив Мотор Спорт, КТМ, 199т.) е амбициозен претендент за титлата, но пак трябва да внимава за Золтан Ордог (155т.), пилот от Румъния който не един или два пъти е показвал отлични качества. На третата позиция в шампионата се намира Виктор Бориславов (Мото Спорт Варна), който съвсем спокойно би могъл с концентрация и издръжливост да се бори за подиума в Чиолпани и медал за сезона.

МХ2 младежи е изцяло доминиран от български състезатели и те заемат първите осем местата във временното класиране. В Румъния отиват общо шест от тях като с най-голям актив и лидер в класирането е Алекс Димитров (Мото Спорт Варна, КТМ, 239т.), следван от Жулиан Георгиев (Киппен МХ Рейсинг, Кавазаки, 187т.) и Виктор Нейчев (Еърмакс Рейсинг, Ямаха, 183т.). В тези топ шест, ще видим още и Димитър Грозданов (МХ Тийм Симитли, КТМ, 151т.), Радослав Зоков (АИТ Рейсинг Тийм, КТМ, 125т.) и Николай Малинов (Мото Спорт Варна, КТМ, 77т.).

При мъжете в клас МХ2, с осигурена шампионска титла е Алекс Димитров (222т.), Жулиан Георгиев е втори с 168т., а трети е Виктор Нейчев с 157т.
В клас МХ1, отново очакваме изцяло българска тройка за годината, въпреки, че в Чиолпани може да се появят силни румънски пилоти като Джордже Кабал или самият Радуца, но все пак, лидер в класирането е Любомир Васев (НСА Моторспорт, Ямаха, 236т.), втори е Стефан Нейчев (Еърмакс рейсинг, Ямаха, 229т.) и трети се нарежда Калоян Илиев (МСК Севлиево, КТМ, 210т.).

При пилотите от клас МХ вече има две готови титли и те са Григор Царев (Джей Ар Си моторспорт, КТМ) който е шампион, а бронзовото отличие е отново при българин и това е Николай Колев от СК Велико Търново. При Ветераните (МХ40) Мартин Тодоров (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, Ямаха, 244т.) е начело на колоната, следван от Атанас Петров (АИТ Рейсинг Тийм, КТМ, 215т.), а трети, все още под въпрос, но подал заявка за участие е Васил Стоянов (Пловдив Мотор Спорт, Кавазаки, 189т.). Там разбира се ще бъде и основният конкурент на нашите пилоти – Йонут Кояну, който засега е четвърти със 170 точки, но ще търси място в топ три за годината.

Пожелаваме успех на състезателите ни и макар, че много от тях са си свършили работата през годината, нека в неделната вечер броя на спечелените медали да достигне броя на участващите български пилоти!


Ако намирате това съдържание за интересно, може да ни подкрепите, за да продължим да отразяваме моторните спортове в България. При възможност може да станете редовен спомоществувал с опцията за абонаментно, месечно дарение през Patreon или чрез еднократно дарение в PayPal.

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

май, 2020

30май(май 30)9:0031(май 31)16:00Рали спринт Дряново 2020II кръг

Горещи оферти

Още Моторспорт

Още от Мотоциклетизъм

X