Последвай ни »

Планинско

Връщат подгряването на гумите за планинския шампионат

В специалния правилник за провеждане на състезания от шампионата по планинско изкачване прави впечатление, че подгряването на гумите с технически средства през новия сезон отново ще бъде позволено (чл.12.12). През 2019 година БФАС прие текст, който сложи край на тази практика. След скандалните събития около отнемането на лиценза им през Април, новоучредената федерация прие утвърдения специален правилник за планинските надпревари.

FIA започна поетапното въвеждане на тази забрана през 2009 г. в шампионатите, които се провеждат под техен контрол. Тези действия се предприемат с цел по-висока безопастност, поради факта, че при използването на чохли нивата на налягането в гумите от старта до финала варира във високи и ниски амплитуди. Дали цялата концепсия, не се оповава на търговски трик скрит в дълбоката връзка между международната автомобилна федерация и различните производители на гуми е конспиративен въпрос. Факт е обаче че от 2021 година забраната ще достигне и перлата на моторния спорт – Формула 1.

Защо в България върху забраната за подгряване на гуми е наложено вето – можем само да гадаем. Свикнали сме повечето решения на автомобилната власт (било то нова или стара) да се спускат като „закон божии“ и в много редки случаи публично да се дава аргумент.

Специален правилник „Планинско изкачване“ 2020

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Фен магазин

Предстоящи състезания

септември, 2021

25сепAll Day26Рали Сърбия 2021IV КРЪГ (НАЦИОНАЛЕН РАЛИ ШАМПИОНАТ)

25сепAll Day26Автокрос Челопеч 2021 - 2VII КРЪГ (НАЦИОНАЛЕН АВТОКРОС ШАМПИОНАТ)

25сеп9:0015:00Гимкхана Средец 2021III КРЪГ (НАЦИОНАЛЕН ШАМПИОНАТ ПО ГИМКХАНА)

Още Моторспорт

Още от Планинско

X