Connect with us

Дрифт

Данко Димитров спечели дрифт купата на Балканите за 2019г.

Второто издание на Balkans Drift Super Cup отново събра най-добрите пилоти от целия Балкански регион!

Снимка: Пламен Пискюлев

Състезанието се проведе в рамките на два дни – 27 и 28 септември на картинг писта Варна, а победител стана българският дрифт пилот Данко Димитров! На второ място на стълбичката се качи Цветан Радев, а на трето – миналогодишният носител на купата на Балканите – Стефан Цанков!

Над 3 500 зрители стaнаха свидетели на невероятно шоу и спиращо дъха състезание! Квалификацията в петък спечели Стефан Цанков, Цветан Радев – 13-то място, а Данко Димитров – 14-то. Развоя на битките през следващия ден обаче изстреля Данко на първото място! Победителят директно отива на последния кръг от Европейския дрифт шампионат Drift Kings, който ще се проведе в края на седмицата в Гърция! Всички на стълбичката получават парични награди от Dark Wheels Plovdiv – съответно 1 000 лв. за първо място, 600 лв. за второ и 400 лв. за трето. На 4-то място се нареди най-младият участник в състезанието – 16-годишният пилот от Румъния Клаудиу Адам, а в топ 8 влязоха пилотите Християн Ангелов, Атанас Колев, Раду Вадува и Кирил Илиев.

Всеки от участниците в състезанието е избран и поканен от организатора на база високите си постижения и развитието си в дрифт дисциплината. Сред най-атрактивните от тях бяха още трикратните шампиони на България Павлин Пенев и Красимир Стефанов! Водещ на събитието, за втора поредна година, беше известният коментатор на Formula 1 Момчил Манчев, който подробно ни запозна с правилата на оценяване и пилотите. Съдия на Balkans Drift Super Cup беше Директорът на световния дрифт шампионат Drift Kings и Президент на Световната дрифтинг асоциация Майк Прокюрор.

Balkans Drift Super Cup е единственото дрифт състезание в България, което се провежда вечерта на изкуствено осветление, само под прожекторите на пистата. Освен на място, зрителите имаха възможност да го наблюдават от всеки край на света, тъй като се излъчваше на живо по телевизия B1B и в интернет. Оценяването е на базата на телеметрия, която отчита скорост, ъгъл на завиване и състезателна линия. Първият ден протича с квалификация, а след нея напред продължават половината от пилотите – Топ 16, които се изправят директно в битка един срещу друг. Събитието тази година се проведе с помощта на Red Bull, Dark Wheels Plovdiv, Auto Kelly и Race Chip.

Balkans Drift Super Cup има за цел да представи дрифта в неговата същност – като атрактивен автомобилен спорт, носещ забавление, но същевременно изискващ сериозна подготовка, дисциплина и обезопасена среда за практикуване.

По време на дрифт съревнованието станахме свидетели и на финала на най-мащабното картинг състезание за любители Red Bull Kart Fight Bulgaria 2018. Победител в него стана Диян Костадинов, който ще тества КТМ X-BOW на пистата Red Bull Ring в Spielberg, Австрия!

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

юни, 2023

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Дрифт

X