Connect with us

Писта

Константин Маршавелов: Подготвяме три автомобила за серия Макси

Снимки: Асен Илиев

Константин Маршавелов е действащият шампион на серия “Макси”. За развитието на Купа Енеос, КА-2 и визията му по отношение на националния шампионат на затворен маршрут може да четете в интервюто, което той даде за Pitlane.TV.

– Здравей, Коце. Започнахте ли подготовка за новия сезон в шампионата на затворен маршрут?
Здравей! Започнахме подготовката върху три автомобила. Тази година отборът ни ще има три представителя в серия “Макси”. Клетката вече е поставена (б.р. за автомобила на Венцислав Станев), поръчали сме всички части за мотора. Трите коли ще са идентични като технически параметри.

– През 2020, Купа Енеос ще се отдели от шампионата на затворен маршрут за да премине към Купа Дракон. Какво ви накара да предприемете тази промяна?
Когато стартирахме проекта – формата на шампионата беше с два старта и обръщане на стартовата решетка, и с малко повече километри (б.р. – сезон 2016). Ограничението във време в шампионата на затворен маршрут създава голям ангажимент към пилотите в Купа Енеос. Първо – налага се те да пристигат на всяко едно трасе още от петък. В събота преминават технически, административен преглед и квалификации – както всички участници, а в неделя е същинското състезание. В шампионата “Купа Дракон” ще имаме възможност да им обръщаме стартовите решетки, както и да направим 3 тренировки от по 20 минути. Ще се опитаме да сбием цялото събитие в рамките на 1 ден. С други думи търсим по-компактен вариант.

– От както беше създадена Купа Енеос, нивото на пилотите в нея се повиши значително. Достатъчно е да погледнем резултатите от 2017 до сега за да стигнем до това заключение. Как протича обучението на един състезател в Купа Енеос?
Преди да преминем към националния шампионат на затворен маршрут, провеждахме подготовка като част от шампионата Купа Дракон. Година и половина сме водили групови и индивидуални занимания за да подготвим момчетата за т.нар. пистов шампионат. Тренировките протичат, както на картинг писти така и на Серес и Калояново. Стараем се практическите упражнения да се случват в делнични дни за да може съораженията, които ползваме да са по-свободни и да обърнем повече внимание на всеки един пилот. Подборът ни преминава през тестове, анализ на времена и поведение на всеки един пилот за да сме сигурни, че е подготвен и готов за шампионата. Отделно обучението включва и физическа подготовка.

– Да очакваме ли нови пилоти през новия сезон в Купа Енеос?
Има много желаещи, но селекцията ни е по-прецизна. Капацитетът на цялата серия е 11 автомобила. Искаме в нея да участват състезатели, които да имат възможност да запишат пълен сезон. В момента водим преговори с трима потенциални, нови участници,  но към момента няма нищо официално. Затова ще се въздържа да дам конкретен отговор на този въпрос.

– Връщам те към шампионата на затворен маршрут. Отново ли ще заложиш на шампионския автомобил от миналия сезон?
Да. Автомобилът ни е много добре проучен и разработен. Познаваме го в най-малки детайли. Кога и какво трябва да се ревизира – няма с какво да ни изненада. Автомобилите EVO X нямат тайни от нас. Това е причината да заложим отново на сигурното и да караме с десятката.

– Достатъчни ли са според теб 28-30 км. като обща дължина на една надпревара в сериите през новия сезон?
Лично за мен не са достатъчни. Можеше да бъдат с около 10 км. повече. Някои от колегите имаха претенции, че състезателната дължина е твърде голяма и поради това отказаха да участват през миналия сезон (визирам Пламен Камбуров и Илия Царски). Всеки има различно виждане и по различен начин е подготвил автомобила си. В крайна сметка се примирявам с това. Условията са еднакви за всички, така че ако това ще доведе до по-голяма конкуренция – аз съм “за”.

– Като заговорихме за промени в правилниците… задаваме този въпрос на всички пилоти от националния шампионат на затворен маршрут, с които разговаряме. Нормално ли е според теб толкова често (всяка година), а понякога и в хода на сезона в правилника да бъдат променяни основни текстове?
Напоследък честото редактиране на правилника е факт, но това се прави от различни хора. Предходните сезони точките бяха утвържвадани от старата федерация. Нормално е новата федерация да измисли техни правила. За мен това е причината да станем свидетели на зачестилите промени напоследък. В повечето случаи, промените са продиктувани от пилотите – от техните претенции и искания. Ролята на федерацията е да намери “златната среда”, така че да удовлетворява всички участници. Имайте в предвид, че някои от промените са градивни. На мен лично ми допада ограничаването на дължините на правите. Особено за нашата серия (б.р. – Макси)… на дълги прави от порядъка на 400-500 метра, автомобилите ни развиват скорости от рода на  250 км/ч. С такава скорост на градско трасе просто няма как да бъде безопастно за пилоти и публика. Например на късата права на Калояново (старт-финалната права) моя автомобил развива 204 км/ч, на Писта Русе достигам – 250-255 км/ч.

– В голямата си част шампионатът на затворен маршрут се провежда върху градски трасета. През годините сме срещали много противници и защитници на състезанията в градски условия. Какво е твоята гледна точка за тях? На кой тип трасета предпочиташ да караш – писта или градско трасе?
Разликата от това какво предпочитаме ние пилотите и какво предпочитат спонсорите е голяма. Естествено, като пистов шампионат бих предпочел състезания на писта. В крайна сметка обаче до голяма степен бюджетите се определят от броя на градските състезания. Това значи, че ако федерацията забрани градските трасета, аз ще съм първия който ще спре да участва, т.е. няма да имаме бюджет. Знаете колко много хора се събират на градските трасета. Няма вход. Има тресета, на които буквално караме под балконите на хората. Това води до по-голям брой публика, което респективно дава приоритет от гледна точка на рекламодателите.

– В каква посока върви според теб серия Макси и целият шампионат “Затворен машрут”?
Тази година според мен ще е една от най-силните години за серия Макси и шампионата като цяло. Екипът на Румен Киров подготвя два автомобила за предстоящия сезон. Илия Царски обяви, че отборът му ще има трима представители в Макси. Ние също ще караме с три автомобила. Разбира се да не забравяме Пламен Камбуров и Александър Кръстев. Като добавим Васко Въжаров (макар че той по-рядно участва) и Светослав Манастирски сметките показват над 10 конкурентни автомобила.

– Кое е първото нещо, което би променил в шампионата на затворен маршрут – ако имаше тази възможност?
Бих променил работата с медиите. Липсват хора от федерацията, които да се занимават изцяло и само с това. Щом БФМ (Българска Федерация по Мотоциклетизъм) успя да подпише договор с БНТ и получи отразяване в националната медия, какво пречи на автомобилизма? Респективно това би довело до по-голяма популярност, повече публика и не на последно място повече спонсори. Така ще успеем постепенно да подменим и автопарка. Всичко тръгва от медиите и отразяването на нашите състезания. Към момента вие сте единствените, които го правите.

– Какво би дал като съвет на бъдещите пилоти, които искат да се впуснат в предизвикателството наречено “шампионата на затворен маршрут”?
Ако имат възможност да започнат с картинг. На един по-късен етап да се насочат към любителските шампионати. Да покарат 1-2 години там, да видят как е, да свикнат с разликите. Тези шампионати малко или много се доближават до шампионата на затворен маршрут, а пилотите трябва да извървят целия си път.

– Благодарим ти за това интервю. Желаем ти много здраве и успехи през новия сезон!
Аз също ви благодаря. Успех и продължвайте да правите, това с което сте се захванали.

 

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

септември, 2023

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Писта

X