Connect with us

Картинг

Мартин Стоянов дебютира в световните финали по картинг и се класира в топ 10!

Стоянов се пребори за деветото място при първото си участие в световните финали по картинг в категорията Easy Kart, които се проведоха от 3-ти до 6-ти октомври в Сиена, Италия.

За успеха на Марти, разказа неговия баща Мирослав Петков, който е с дългогодишен опит в пистовите надпревари, както в България, така и зад граница.

“Уикенда беше много труден за нас, тъй като, пропуснахме двата тренировъчни дни в сряда и четвъртък поради бюджетни ограничения. В петък по време на първата тренировка Марти получи повреда в мотора и се наложи да го сменим с резервния.

В следващата тренировка след голям състезателен инцидент, двама от пострадалите пилоти бяха изпратени в болница, а забавянето заради инцидента отне от нужното време на Марти за тренировки.

В последната тренировка обаче изглеждаше, че нещата тръгват в правилна посока, тъй като Марти успя да запише време от 49.2 секунди за обилка със стари гуми! Пак поради бюджетни ограничения ние бяхме единствените, които нямаха комплект нови гуми за тренировките.

По време на квалификацията, Мартин вече имаше възможност да използва нов комплект гуми, но за съжаление той не можа да подобри времето си и записа 49.4 секунди, което му отреди двадесето място за старта на първия манш.

Маншовете в събота не започнаха по нашия вкус. Картинга ни не успя да запали навреме и се наложи Марти да стартира от бокса, далеч зад останалите. Той обаче навакса изоставането и успя да стигне до 20-то място в манша!

Втория манш започна вече нормално. Мартин Стоянов успя да изпревари 6 пилота пред него и да завърши 13-ти. Така с 53 наказателни точки за него остана 19-тата стартова позиция за полуфинала в неделя преди обяд!

В полуфинала Мартин направи изключително силно и борбено каране, като още в първата обиколка успя да се предвижи от 19-та до 14-та позиция с невероятни изпреварвания.

Въпреки липсата на необходимата скорост на самия картинг, благодарение на своята борбеност, Мартин извоюва 9-о място.

Сега ни предстои да анализираме внимателно, какво трябва да подобрим в отбора, но знаем, че пилота ни има голям потенциал и страхотен хъс за борба!”, разказа Петков.

“До края на сезона ни остава последното състезание от Easy Kart Euro trophy на 2-3 ноември.”, допълни още той.

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

април, 2023

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Картинг

X