Connect with us

Картинг

Мартин Стоянов и отбора на LIGU EVO спечелиха 12-часово състезание в Швейцария

Мартин Стоянов и отбора на LIGU EVO спечелиха най-престижното състезание по картинг за издръжливост в Швейцария – „12 часа на Рогвил“

Мартин Стоянов заедно със своя отбор LIGU EVO (Мартин Стоянов, Анди Лиу, Мауро Маручи и Рето Гут) спечелиха най-престижното състезание по картинг за издръжливост в Швейцария, 12 часа на Рогвил

Час преди старта, участието на Марти бе под въпрос, заради възрастта му (остават му шест години, докато навърши нужните 16). След декларация от страна на Мирослав Петков (баща) поемаща отговорността и благодарение на впечатляващата му скорост в тренировките, го допускат до старт.


„В квалификацията отбора нямаше късмет с жребия на картовете и 4 минути преди края се намирахме на 12 позиция от 25 . Тогава сложихме Марти в друг карт и в оставащите 3/4 обиколки той успя да се изкачи до третото място, но с време разочароващо за нас – 0.7 десети по бавно от тренировките.

Старта на 12-часовото състезание беше даден в 23:00 CET, а зад кормилото беше спонсора на отбора Анди Лиу, той успя да си пробие път от трета до първа позиция.

В два часа след полунощ, Марти пое щафетата и веднага наложи убииствено темпо от около 43.5 секунди. Справяйки се с лекота с трафика, за около час успя да увеличи преднината пред втория на 7 обиколки, като в този стинт подобри и рекорда на трасето смъквайки го на 43.389 секунди!!!

След около час и половина Марти подаде сигнал, че има някъкъв проблем и докато намеря смяната, карта спря от далечната страна на пистата с някъв технически проблем!

Правилата позволяват в такъв случай друг карт да отиде на място, да вземе транспондера и да продължи надпреварата. Докато това се случи бяха загубени две обиколки от преднината ни.

Вторият карт обаче не показваше нужната скорост и след половин час почивка за Марти, решихме да го сложим отново в карта, за да видим дали проблема е в карта или пилота. Втория стинт на Марти беше с продължителност един час и макар да въртеше обиколки от около 44.7/44.8 и да не беше доволен от карта, все още беше най-бързия на трасето между 04:00 и 05:00 сутринта.

В пет беше време да дадем по дълга почивка на Март, като идеята беше да кара и в последния час и половина.

В 06:15  пак имахме нужда от неговата скорост. Този път след 40 минутен стинт, Марти поиска смяна – енергията му беше на привършване! Малко преди 07:00 го извадихме от карта и беше време за сън.

В този момент в отбора настъпи криза, времената не бяха добри и преднината ни от 5 обиколки започна да се топи – в 09:00 беше само две обиколки. Тогава решихме пак да сменим карта и този път извадихме късмет, като ни се падна равностоен карт с който съотборниците на Марти можеха да поддържат постоянно темпото на съперниците и да запазят преднината от две обиколки.

В 10:00 Марти искаше да кара пак, но този път прецених, че няма нужда от неговата скорост и не искам да поемам риска да се наложи допълнителен пит-стоп към края, ако силите започнат да му изневеряват, все пак беше карал повече от нужните 3 часа!

Отбора успя да запази преднината от две обиколки до края и да спечели състезанието! Мартин, освен купата за първо място получи и специалната купа за рекорд на трасето и най-бърз пилот!

Състезанието беше много тежко физически за Мартин, но мисля че в това състезание той придоби много ценен опит, как да разпределя силите си и как да се справя с трафика!“, разказа за Pitlane.tv Мирослав Петков.


 

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

май, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Картинг

X