Connect with us

Картинг

Мартин Стоянов с първи тестове на “100 Junior”

В края на годината Стоянов успя да направи позитивен тест със “100 Junior” карт на пистата “Сете Лаги” близо до Павия, Италия

Това беше втория тест на Мартин с такъв картинг, като първия беше преди три седмици на същата пистата, но в дъждовни условия.

Този път деня започна с минусови температури и лед по пистата, така че условията бяха доста трудни за пилотите по писта. При тези условия, Марти имаше възможността да усъвършенства техниката си за контролиране на “приплъзването” с педала на газта, както и да прави “360°”, когато загуби контрол, за да не губи излишно време.


“Макар всичко това да беше забавно, никак не беше това за което бяхме дошли. Искахме да видим, как Марти ще се справи с по-голямата машина на сухо. За щастие слънцето изгря, леда по пистата се превърна във вода, а малко по-късно започна и да изсъхва, като в края на деня пистата беше почти суха. Така следобеда беше доста натоварен с много дълги сесии, адаптиране към постоянно променящите се условия и поведението на картинга.

Мисля, че времената на Марти бяха доста прилични за условията и малкия опит с такава машина. На пистата имаше само още един пилот с карт 100 Junior – Джакомо Фузио, 12-ти в италианския шампионат на 100 Junior. Тази година и двамата с Марти записваха идентични времена като в края на деня, Мартин успя да запише обиколка с време 55.9 сек., а Джакомо остана на 56 сек.

Разбира се, при толкова променящи се условия точното време не е от значение. Видяхме, че нашия пилот може да се справя с такава машина и да бъде с конкурентно темпо. Осъзнахме също, че ще трябва през зимата да се наблегне над физическата подготовка, нещо което и самия той осъзна!

Сега за мен остава да направя решението дали да останем в 60 Mini, където Марти, се надява да бъде един от водещите пилоти или да преминем година по-рано към 100 Junior. Определено в 100 Junior, за Марти ше бъде по-трудно, но ще научи повече! Решението до голяма степен зависи и от нужния бюджет, тъй като сега всичко се покрива от семейството. Почти сигурно е че ще се концентрираме към италианския шампионат EasyKart, но дори и там има сблъсъци между датите с GT World Challenge, където е работата ми (и от където идват финансите), така че ще трябва да уточним с отбора как да направим, че Марти да има и друг механик, за да идва на състезанията само с майка си когато аз съм зает. Сега предстои кратка почивка около празниците, физическа подготовка и от началото на януари сме обратно по пистите!”, коментира пред Pitlane.tv неговия баща и треньор Мирослав Петков.


ВИДЕО ОТ ТЕСТА НА МАРТИН СТОЯНОВ С КАРТИНГ “100 JUNIOR” В ИТАЛИЯ

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

април, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Картинг

X