Connect with us

Картинг

Мартин Стоянов с първи успешен сезон!

Той взе участие в DAI-Trophy (Deutschland-Austria-Italy Trophy), Easykart EURO Trophy и швейцарско-италианския шампионат

Сезон 2019 приключи с победа за Мартин Стоянов. Той се състезаваше през сезона в няколко шампионата (DAI-Trophy (Deutschland-Austria-Italy Trophy), Easykart EURO trophy и швейцарско-италианския), като главния беше Easykart.

Стоянов участва и в няколко състезания от Briggs шампионата в Италия и Капелен Трофи в Швейцария, както и в състезания за издръжливост.

За първи път Марти се докосва до картинга през 2017 г., записвайки участия с rental картове (картове под наем, подсигурени на пистата).


„Започнахме с този тип състезания, тъй като исках да ми докаже, че иска да се занимава сериозно и е готов да работи за това, преди да се впускаме в големи разходи.“, коментира неговия баща и мениджър – Мирослав Петков.


В началото на сезон 2018 Стоянов участва с картинг в категория Mini (60 куб.см). В трите си домашни състезания на писта Лис, записва две втори и едно трето място, използвайки само един комплект гуми.


„Тези негови успехи, както и двете му победи, шест подиума в Швейцарската Картинг Линга ме накараха да му осигуря по-сериозна програма за 2019г. Тренировките за новия сезон започнаха още от 2-ри януари на сняг и в зала, а към средата на месеца и по пистите в Италия. Беше важно да го подготвя добре през зимата, защото през сезона съм много зает и няма как да отделя нужното време за тестове и тренировки.“, допълва Петков.


През февруари Мартин Стоянов участва в селекция за млади пилоти в Швейцария, като беше най-младия. Наградата в тази селекция бе платен сезон в Швейцарския шампионат – Vega Trofeo.


„За съжаление завършихме втори след шампиона от швейцарската картинг лига – Пирмин Цимерли и пред пилота от ОК категорията в WSK Ясин Ферати. Анализа на резултатите показваше, че Марти, никога не беше побеждаван със същия картинг, но нямаше шанса на финала да му се падне бърза машина.“


Месец март започва с тричасовото състезание на пистата Вуйтебоф в Швейцария в тандем с Джонатан Русо. Стоянов записва четвърто място.


„Април месец, беше много натоварен. Имахме три състезания в три поредни уикенда. Тези три състезания бяха от различни шампионати и съответно различни картинги. Първо Марти записа шесто място в дебютното си участие в Brigss сериите със CRG картинг. На следващата седмица в Лис, след голяма битка, се качихме на третото място – тогава участвахме с картинг Praga. През третата седмица, се класирахме пети в първото състезание с Easykart.


Май месец започна с пол-позишън при проливен дъжд на пистата Помпоса (Brigss), но за съжаление Стоянов не превърна скоростта с която разполагаше в победа, въпреки че водеше колоната, допусна грешка спирайки твърде късно за един от завоите.


„След грешката си, той се завъртя и му се наложи да слезе от картинга за да го избута от мократа трева около пистата. Накрая завърши трети, но важен урок бе научен, който доведе до размуното каране начело на колоната във финалния кръг на Easykart EURO Trophy този месец.“


На 1-ви юни Марти записа хет-трик в състезанието Challenge Suisse de Karting на писта Пайерн (Пол-позишън, победа и рекорд на трасето). Седмица по-късно в Помпоса, той бе изблъскан от второто място и това го изпрати шести на финала.

През юли се наложи кратка лятна почивка.


„Заради недостиг на средства пропуснахме състезанието във Вакерсдорф, Германия.“


След почивката, зажаднял за състезания Мартин записа пол-позишън на пистата Ала, но в битка с по-опитните Леон Брунер и Симон Рехенмахер остана трети.


„Това обаче бе достатъчно, за да получи покана за световния финал през октомври. В края на лятото семейството се преместваше в ново жилище, а аз бях доста ангажиран с борбата на Emil Frey Racing за шампионската титла в International GT Open, така че нямаше време за тренировки. Участвахме във финала на италианския шампионат на Сиена, за да научим пистата за световния финал. За съжаление Марти беше изблъскан от пистата на старта и завърши далеч от водещите.“


В първия уикенд на октомври се проведе световния финал. След пропускане на първите два тренировъчни дни, Мартин Стоянов и Мирослав Петков започнаха направо с квалификация в петък.


„Първия манш започна с проблем и Марти трябваше да стартира от бокса – последен…, но завърши двадесети. Във втория манш стигна до 14-то място, а най-силното си каране направи в полуфинала, където от 19-та позиция финишира десети. Така за финала Марти стартира десети и завърши девети. Прилично класиране за първо състезание на такова ниво!“


През ноември се проведе финала на Easykart EURO Trophy при проливен дъжд.


„Това са любимите ни състезателни условия. Записахме пол-позишън и победи в двата манша. Две победи, три пол-позишъна и няколко подиума през сезона.

Пето място в DAI-Trophy, трето място в швейцарско-италианския шампионат, девета позиция на Световния финал и победа във финала на Easykart EURO Trophy.“, завърши гордо Мирослав Петков за Pitlane.tv


 

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

юни, 2023

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Картинг

X