Connect with us

Мотоциклетизъм

Много публика и силни състезания на Отборната купа по мотокрос в Айтос

Повече от 10 000 души наблюдаваха 8-ия кръг на Републиканския шампионат по мотокрос и Отборната купа за сезон 2019-та.

Привържениците на мотоциклетния спорт пристигнаха още от сутринта на мотополигон „Айтос” и заеха местата си в зоните за фенове , като изгледаха повече от оспорваните състезателни маншове в които участие взеха 78 пилоти от 16 клуба.

При най-малките в клас МХ 65сс победата и в двата манша заслужи с карането си Мирослав Димитров(50т, Марица рейсинг тим,КТМ). Много интересно беше във втория, като до предпоследната обиколка водач беше Дани Цанков ( 44т, М6 Ямаха рейсинг, Ямаха), но със силно каране Димитров успя да го изпревари и да финишира първи. Цанков втори, а трети и в двете състезания завърши Венцислав Тошев ( 40т, Мотоспорт Варна,КТМ).

В МХ 85сс двойна победа записа Християн Георгиев ( Пловдив мотор спорт, КТМ), който през цялото време на маншовете водеше оспорвана битка за първото място с Виктор Бориславов ( 44т,Мотоспорт Варна, КТМ) , като във втория манш на няколко пъти си размениха лидерската позиция. В крайна сметка Георгиев успя да стигне до успеха и да запише нови 50 точки за генералното класиране за сезона. Бориславов се качи на второто място на подиума, докато Живко Иванов ( 40т,Диана рейсинг, КТМ) финишира и в двата манша на третата позиция.

Класовете МХ 2 и МХ 1 караха заедно днес на трасето в Айтос, но с отделни класирания за шампионата. Много силно представяне за пореден път на Майкъл Иванов ( НСА Моторспорт,КТМ), който победи всички със сериозен аванс  и закономерно стъпи на върха за награждаването в МХ2. След него останаха Хакан Халми ( 44т,Севлиево 2004,КТМ) и Николай Малинов ( 40т,Мотоспорт Варна, КТМ). За МХ1 Любомир Васев ( НСА моторспорт,Ямаха) прибави 50 точки към актива си заради двете първи места, втори и трети са Стефан Нейчев ( 44т,Еър макс рейсинг,Ямаха) и Ивелин Манев ( 40т,М6 Ямаха рейсинг,Ямаха).

Завърналият се след няколко годишна пауза от състезанията по мотокрос Николай Йовчев (50т, Еър макс рейсинг, Хонда) показа, че класата не си е отишла от времето когато ставаше шампион в МХ1,  и днес записа две победи в маншовете в МХ. Айтозлията, който е любимец на местната публика се включи в състезателния уикенд основно да помогне на своя тим  в битката за Отборната купа за сезона. Втори стана също пилот, който не кара от известно време. Валентин Роглев ( 44т,НСА Моторспорт,КТМ) финишира зад Йовчев, а трети е Николай Колев ( 40т,СК Велико Търново, Хонда). За класирането в МХ Ветерани( пилоти навършили 40 годишна възраст) Мартин Тодоров ( 50т,М6Ямаха рейсинг, Ямаха) не остави шансове на конкурентите си с представянето в двата манша и логично се поздрави с крайния успех. След него на подиума за награждаване се качиха Атанас Петров ( 42т,АИТ рейсинг, КТМ) и Янко Зоков ( 38т,АИТ рейсинг,Кавазаки).

В Отборната купа за сезона по мотокрос в клас „юноши” ( МХ 65, МХ 85, МХ 2 джуниър) със златния трофей на първото място завършиха Мото спорт Варна с 12т. Втори са момчетата от М6 Ямаха рейсинг с 31 точки, а трети НСА Моторспорт- 38т.

С голямата шампионска купа в клас „мъже” ( МХ1,МХ2, МХ и МХ 40) си тръгнаха НСА Моторспорт, които приключиха днешните състезания с  8 точки. За отбелязване е , че и двата приза за първото място ( юноши и мъже) бяха истинско произведение на изкуството, като в долната им част бяха гравирани имената на тимовете победители през годините в историята на мотокроса. Еър макс рейсинг взеха купата за второто място с 19 точки, М6 Ямаха рейсинг са трети за 2019-та с 26 точки.

Следващият 9-и кръг от календара на БФМ по мотокрос е на 9 и 10 ноември на „Зелен дол”, Благоевград.

Източник: БФМ

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

януари, 2023

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Мотоциклетизъм

X