Connect with us

Формула 1

Нова писта за Formula 1 и MotoGP край Мадрид?

Новото трасе може да бъде завършено до 2025 г.

В краткия списък от писти в категория Grade 1 на FIA съвсем скоро може да се появи още едно испанско трасе, отговарящо на изискванията за провеждане на състезания от Формула 1 и MotoGP. Трасето се намира в Morata de Tajuña окръг Мадрид, на около 40 минути от столицата на Испания. Градчето е с население от 7500 души. Зад проекта стои частната компания Stream Motor Fire, която е избрала локацията след срещи с местната власт. Кметът на Morata de Tajuña е заявил готовност да предостави терен в местността Cadera de Anselmo безвъзмездно, тъй като въпросния парцел не се използва за нищо. Любопитен факт е че компанията Stream Motor Fire е стартъп, в който участие имат едва 3 души, а основния капитал на дружеството е 3000 евро. Въпреки това градоначалникът уверява, че зад компанията стои сериозен фонд.

Първоначалната инвестиция ще бъде в размер на 7 милиона евро и втората фаза на инвестиции ще бъде 5 милиона. Размера на инвестицията е значително по-малък в сравнение с класическа писта за Формула 1, чийто разходи по построяването възлизат на над 60 милиона евро.

“Развълнувани сме от възможностите, които ще открие реализирането на този проект и работните места които ще осигури той.”, заявява Валентин Франко, кмет на Morata de Tajuña. “Идеята е комплексът да бъде отворен 280 дни в годината и не бъде само за моторспорт събития, но и за концерти например“.

Ако проектът получи одобрение строителните работи по трасето трябва да са готови за 10 месеца, а съпътсващата инфраструктура за 2 години. Планира се съоражението да има питлейн с 30 клетки, 20 VIP бокса, трибуни с капацитет до 20 000 седящи места, хотел, бензиностанция, паркинг за 1 500 автомобила, картинг писта и музей.

 

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

юни, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Формула 1

X