Connect with us

Други

Новите дрехи на царя

Тази статия може да ви прозвучи противоречиво, тъй като в нея ще прочетете критика към състезание, в което аз самия бях част от организацията – Рали спринт Бургас 2019. И все пак мисля, че дори и да засегна някой – то никой не би могъл да ме обвини, че казвам истината. До къде я докарахме? Да се чувстваме неудобно от това да си кажем нещата такива каквито са.

Предистория

Преди малко повече от година (началото на Ноември 2018 г.) с нас се свързаха представители на АСК “Скорпион”, за да ни представят идеен проект за “Рали Бургас”. Колегите вече бяха провели среща с кмета на Бургас и той ги беше насочил към нас, понеже те са от Сливен и не оперират на територията на Община Бургас. Седмица по-късно се срещнахме с Атанас Чанев и Живко Минчев и заедно отидохме в Община Бургас, където предварително имахме уговорена среща с представители от общината. На въпросната среща бяха входирани документите – идеен проект, дати на провеждане, етапи, сервизна зона и цялата необходима документация за да бъде задвижена процедурата и състезанието да бъде вкарано в спортния календар на Община Бургас и Българска Федерация по Автомобилен Спорт. За нас като клуб дисциплината рали е доста далечна. Ежегодно помагаме с маршали и реквизит по организацията на рали “България”, но може би освен Радко Петров – никой друг в клуба не беше наясно как се организира рали. Това което ни даваше увереност, че ще се получи добро състезание беше факта, че АСК Скорпион организират най-доброто рали в България – “Рали Сливен”. Най-добрите организатори на рали, заедно с едни от най-добрите организатори на писта – заформяше се нещо ново и много интересно.

Превъртаме лентата малко напред до лятото на 2019 и ситуацията около отнетия лиценз на Българска Федерация по Автомобилен Спорт. АСК “Скорпион”, отказа да се лицензира към новата Автомобилна Федерация на България, а ние (АСК “Вромос”) се лицензирахме. На 19 и 20 октомври се проведе Писта Бургас, успоредно на това състезание се проведе и втория кръг от рали спринт шампионата – Рали спринт Ихтиман. Именно там е било обявено, че като последен кръг на този шампионат ще бъде състезанието Рали спринт Бургас. Тъй като беше ясно, че рали няма да има, а АФБ стана приемник на утвърдения календар от БФАС, това беше вариант да се закърпи положението. Информацията, която имахме ние до 20 октомври, беше че състезание няма да има.

Задавам риторичния въпрос “Нормално ли е според вас, да се организира каквото и да е мероприятие за по-малко от месец, без да са осигурени необходимите финанси за това?”. И в ситуация “Пари нема – действайте”, започна организацията на “Рали спринт Бургас 2019”. Само тези от вас, които са организирали подобен тип състезания са наясно колко сложен процес е това – а сега си представете, че имате X средства, а разходите са 5X, а време няма никакво.

Историята

От много време се занимавам с изграждане и поддръжка на уеб сайтове. Това, което можех да направя сравнително бързо беше информационната система – тип уеб сайт. В нея щяхме да публикуваме официалните документи, карти, програма, както интеграция на електронните заявки. От 2016 г. успешно използваме такива при организирането на Писта Бургас. За да напълня сайта със съдържание, а и чисто от уважение към авторите на идеята – АСК “Скорпион”, без чийто проект сигурен съм това състезание нямаше да го има – започнах уводната част на сайта с този текст:

Въпросния текст явно въобще не се е понравил на хората в новата федерация и въпреки, че всеки един ред в него отговаря на истината имаше натиск върху мен като администратор на официалния сайт на състезанието да премахна текста. Нещо повече, въпросните хора си позволиха да ми заявят в прав текст, че ако не го махна – Радко Петров (като председател на Вромос), самия клуб АСК “Вромос” (в който членувам и аз) и феновете на автомобилния спорт в Бургас ще пострадат. Можело да се стигне дори и до там в последния момент да няма състезание. Този разговор се случи в Сряда (3 дни преди състезанието) и за да не стане така, че колеги и приятели да пострадат от моето своенравие реших да го махна. Какво са имали в предвид под “ще пострадат” – оставам на тях възможността да отговорят, ако имат желание. Правото им на отговор е гарантирано. В нашата медия ценруза няма, няма и да има!

Продължавам с другите неща, които ми направиха силно “силно” впечатление…

Електронни заявки ли? Няма такова нещо – ето ви бланки попълвайте! Това разбира се го има на всички състезания и администрацията ни наскоро вероятно е пенсионирала пишещите машини. Сега вероятно е в епохата на “факса” – трябва им още време за да узрее идеята за нещо такова – 10-20 години… може и повече…

Техническите и административни прегреди минаха и дойде Неделя. Денят, в който започваше същинската част от Рали спринт Бургас. Още на първия етап настана истинска суматоха в щаба. Live timing-а вървеше по следния начин: човек на финала диктува времената на друг човек в щаба. В същото време имаше проблеми с обхавата в сградата на морска гара, а като добавим към това и шума от проливния дъжд и бегачките само може да си представите колко голяма е вероятността за грешки. След като въпросните времена са записани на хартия, същите започват да се нанасят в Excel таблица, която се качва в Google Drive и се линква през сайт в стил “hit.bg” от 1996 г. Тук си позволих да попитам защо си го причиняват това, вместо да използват времеизмерването на Иван Маринов (results.bg), чийто екип времеизмерва из целия свят. Отговорът, който ми дадоха беше “Ти да не мислиш, че Иван беше по-добър като започваше да времеизмерва”. Да ама сега сме 2019 година или не съвсем?

Въпреки, че бях отговорник за връзка с медиите – информация получавах от хората, на които аз трябваше да давам информация. След третия скоростен етап пилотите се прибраха в сервизния парк и дойдоха за разпечатки. Разпечатки нямаше, времена също. Все още се “обработваха” резултатите от втория етап. В същото време Facebook страницата прелива от съобщения “Къде мога да следя резултатите на живо”, “Кога ще има резултати” и други.

Заключението

Не правете всичко на всяка цена! Колко авторитети в автомобилния спорт трябва да похарчим за да стигнем до извода че царя е гол? За мен от тук нататък ще е трудно да съвместявам клубните и медийни дейности. Съдейки по начина, по който се работи в момента – мисля че от тази статия ще има последствия и върху клуба ни. Готов съм да се оттегля и да не вредя на съотборниците си с това, че казвам истината.

Въпреки всички абсурди, на които се нагледах има и положителни неща. За тях обаче вина имат главно пилотите, отборите и момчетата от екипа на организатора, които в студ и дъжд стояха на пост и си изпълняваха задълженията!

 

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

април, 2023

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Други

X