Connect with us

Планинско

Нов рекорд на трасето и победа за Любен Каменов в Сливен

Любен Каменов подобри рекорда на трасето и се класира на първо място в третия кръг от националния шампионат по Планинско изкачване – Планинско “Българка” 2018г.

След дългото отсъствие на бившия шампион на България – Любен Каменов се завърна подобаващо по родните трасета. Подобрение на рекорда и победа в генералното класиране поднесе Каменов на публиката край сливенското трасе.

Претендентите за призовото място в генералното класиране бяха петима, но за съжаление проблеми с автомобила на миналогодишния шампион Юлиян Телийски го изкараха от надпреварата.

Стефан Стоев със Silver Car, Любен Каменов с Mitsubishi Lancer EVO 8 и Илия Царски с Mitsubishi Lancer EVO 9 за три състезателни манша постоянно си разменяха местата в челната тройка.

В първия манш Стоев поднесе изненадата и поведе в класирането с аванс от близо две секунди на Каменов и Царски. Любен Каменов и Илия Царски направиха обрат във второто минаване и оставиха Стоев на 2,62 секунди разлика. Битката за първото място остана да се реши в последния състезателен манш. Стоев успя да изпревари Царски с 0.07 секунди и Каменов с 0,27 секунди. В крайната сметка на времената от всичките маншове първи се класира Любен Каменов, следван от Стефан Стоев на 0,88 секунди и Илия Царски на 1,62 секунди.

Четвърти на 8,98 секунди остана Христо Манолов с Mitsubishi Lancer EVO 9, а пети се класира Васко Въжаров с атрактивния си Opel Astra.

В клас HC2 Георги Василев (Mitsubishi Lancer EVO 9, Dianel Racing) измъкна победата с 0,05 секунди от Ивелин Йотков (BMW E30, Green Fox Motorsport). Претендента за третото място Александър Бурдинов (BMW 318, Hobby Car) получи повреда по двигателя на своето BMW и отпадна. Така третото място зае дебютиращия през този сезон Тихомир Балевски (Subaru Impreza, Prospeed).

В клас HC3 Димитър Кондев се качи на най-високото стъпало. Въпреки проблемите от съботните тренировки, механиците на Green Fox Motorsport оправиха Opel Astra-та на Кондев и така той записа втората си победа в шампионата.  Кондев успя да измъкне победата от Косю Йорданов (Renault Megane, Vlachkov RT) с 0,78 секунди. Трети остана местния пилот Емил Бонев (Opel Kadett, Dianel Racing).

В клас HC4 Александър Димитров (Citroen Saxo, Green Fox Motorsport) записа втората си победа за шампионата. Той остави на 6,36 секунди пилота на Jordan Racing Team – Ерменко Ерменков. Трети на почетната се нареди Недялко Денев (Peugeot 106, Stara Zagora).

В клас HC5 трета поредна победа записа русенския пилот Павел Шенков (Lada, Dianel Racing). Отново добре подготвената машина и прецизното пилотиране на Шенков го закараха директно на първата позиция. Втори на 14,60 секунди остана добре познатия габровски пилот Николай Ганев (Honda Civic, ARA Motorsport). Спора за третото място беше между Искрен Пондев (Peugeot 106, Pleven Racing Team) и Велизар Добрев (Lada, Jiko-Motorsport). Благодарение на прецизното пилотиране на Пондев, той успя да намери по-бързите траектории по трасето и се пребори за третата позиция.

В клас RC3 първи стана Емил Денев (Renault Cliot, Megaport) следван от Петър Бакалов (Renault Clio, Vromos Jaken). Тук местния пилот Дилян Станков с Renault Clio не стартира в надпреварата по неизвестни причини.

В клас RC4 претендентите Димитър Божилов (Citroen Saxo, Dunev Racing) и Динко Иванов (Citroen C2, Stara Zagora) направиха състезанието за публиката още по-атрактивно с успорваната битка до последно. От нея победител излезе Димитър Божилов с 1,69 секунди разлика. Трети на стълбичката се качи Христо Атанасов (Citroen C2, Bultrans Rally Team).

В най-многобройния клас RC5 първото място спечели Георги Митев (Citroen Saxo, Jordan Racing Team). Следван от дебютиращия в този клас и след дълго отсъствие от планинските надпревари Валентин Георгиев (Honda Civic, ARA Motorsport), а на трета позиция се качи Петър Христозов (Citroen Saxo, BRC Bulgaria).

Георгиев без съмнение поднесе изненадата в този клас. За първи път на това трасе, за първи път с този автомобил, той зарадва многобройните фенове и се впусна в битката за първо място. Ето какво сподели той след края на състезанието пред NBOX.bg:

“Сливенското трасе е едно от най-техничните и изисква голям опит. Организацията беше перфектна, за което благодаря на организаторите. Доволен съм от автомобила, но ми идва една идея по-слаб. Ще трябва да го “засилим” за да достигнем конкуренцията. Радвам се, че има хора в този клас и се получават оспорвани състезания. Следващото ми участие се надявам да е Планинско “Раховец-Лясковец”. Ако не се видим там, на 100% ще взема участие на “Шипка Дамасцена”.

В отборното класиране първи станаха пилотите на Боила Авто Мотор Спорт, втори – АРА Моторспорт и трети – Джордан Рейсинг.

Награди за дебют получиха – Харалампи Леков (Mitsubishi Lancer EVO 9, BAMS) и Георги Радев (Citroen C2, Dianel Racing).

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

март, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Планинско

X