Последвай ни »

Писта

Патенов е новия шампион в Купа Лада

С късен финален спринт Огнян Патенов, е новия носител на купата в едномарковия шампионат.

Снимка: Милен Боев

С финален щурм и три последователни победи в последните три кръга на Купа Лада, Огнян Патенов напълно заслужено се окичи с титлата в едномарковия шампионат Купа Лада. Среброто остана за миналогодишния шампион Иван Лишев, а за водачът до предпоследния кръг Владимир Ганев остана бронзовия медал.

Сезон 2019 започна кошмарно за Огнян Патенов. След две последователни отпадания поради технически проблем, русенецът имаше нулев актив към средата на годината. Преломния момент за него настъпи с победата на възродената Писта София, като тогава друг от претендентите Владимир Ганев беше изтеглил късата клечка и си тръгна от столицата с нулев актив. Това до някъде върна интригата в шампионата, не и без лошия късмет за Иван Лишев който в първия кръг на Писта Дракон също имаше повреда в своя автомобил и не взе точки.  В четвъртия кръг Патенов беше поставен под напрежение от направилия повторен дебют този сезон Милчо Стефчев (Мичкин). Стефчев успя да спечели квалификациите в Стара Загора, но на старта допусна грешка и потегли преди изгасването на светофара, което му провали до известна степен и състезанието. В първите няколко обиколки на старозагорското трасе Патенов се движеше назад в колоната, но до края успя да поеме лидерството и записа нови 25 точки.

Така стеклите се обстоятелства преди последния кръг подредиха тримата претенденти за титлата в много къса разлика, разделени помежду си в 3 точки (Ганев с 52, Лишев с 51 и Патенов с 50). За да си осигури титлата във втория пълен сезон на Купа Лада, Патенов задължително трябваше да победи или най-малкото да е пред другите двама. Шампионската атака започна от квалификациите в Бургас, където Оги успя да си осигури първа стартова решетка. В неделя той направи добър старт и не изпусна първото място в колоната от началото до края на серията, което му подпечата напълно заслужената шампионска титла в едномарковия шампионат.

 

 

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Фен магазин

Предстоящи състезания

май, 2021

07майAll Day09Варна Офроуд 2021I кръг (Национален Офроуд шампионат)

08майAll Day09LIVE НА PITLANE.TVПиста Бургас 2021I кръг (Национален шампионат на затворен маршрут и писта)

08майAll Day09Дрифт Сливен 2021 - 1I кръг (Национален дрифт шампионат)

15майAll Day16Драг Сливен 2021 - 1II кръг (Национален шампионат по драг рейсинг)

15майAll Day16Рали България 2021I кръг (Национален рали шампионат)

16май9:0014:50Гимкхана Габрово 2021II кръг (НАЦИОНАЛЕН ШАМПИОНАТ ПО ГИМКХАНА)

22майAll Day23LIVE НА PITLANE.TVПиста ENEOS 2021II кръг (Национален шампионат на затворен маршрут и писта)

22майAll Day23Автокрос Силистра 2021II КРЪГ (НАЦИОНАЛЕН АВТОКРОС ШАМПИОНАТ)

29майAll Day30Рали спринт Дряново 2021II КРЪГ (НАЦИОНАЛЕН РАЛИ СПРИНТ ШАМПИОНАТ)

Още Моторспорт

Още от Писта

X