Connect with us

Мотоциклетизъм

През изминалата седмица приключи последният кръг от BMU European Motocross Championship

Състезанието се проведе на мотокрос трасето Чиолпани в Румъния.

След като българските състезатели пропътуваха много километри по пътищата на Молдова, България, Сърбия, Босна и Херцеговина и Румъния, бориха се в дъжд и кал, прах и жега, ето я и равносметката за сезона:

МХ65 Титлата бе решена в последната обиколка на финалния манш за сезона с разлика от 0,17 секунди при карирания флаг между шампиона Вeнцислав Тошев (МСК Севлиево, КТМ, 216т.) и вицешампиона Мирослав Димитров (Марица Рейсинг Тийм, КТМ, 215т.). Технически проблем извади Димитров от зоната на точките в първия манш и даде шанс на Тошев да се бори за титлата във феноменалния втори манш по време на състезанието. С двойна победа в Румъния и бронзово отличие за годината се нареди Дани Цанков (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, Ямаха, 205т.).

МХ85 Въпреки, че не успя да излезе от сезон 2019 с победа в Чиолпани, шампион за годината стана Християн Георгиев (Пловдив Мотор Спорт, КТМ, 243т.). Спрямо сезон 2018, Георгиев успя да подобри постижението си в този шампионат като замени бронза със злато и отново върна титлата в тази кубатура в България. Заслужено вицешампионската титла остана в Румъния при Золтан Ордог (Топ Крос ТЦС Отопени, Ямаха, 195т.), а трети за годината на почетната стълбичка се нареди Виктор Бориславов (Мотоспорт Варна, КТМ, 161т.). Бориславов пропусна един кръг от шампионата след масивно падане в Хърватско през юни, но също показа отлични качества и характер през сезона.

МХ2/МХ2J Името на шампиона за 2019 и в двете категории е Алекс Димитров (Мотоспорт Варна, КТМ, 281т./260т.). Реално Димитров бе спечелил шампионата преди финалния кръг което е достойно за поздравление, имайки в предвид трудните състезания със сериозна конкуренция и възстановяването му от стари травми което вървеше успоредно с участията му. Жулиан Георгиев (Киппен МХ Рейсинг Тийм, Кавазаки, 225т./202т.) завърши първи международен сезон със зелената машина, пропусна два кръга от шампионата поради различни причини, но в крайна сметка грабна среброто за сезона. Виктор Нейчев (Еърмакс рейсинг, Ямаха, 221т./192т.) е бронзовият медалист за сезона като добави и това отличие към колекцията си за 2019-та.

МХ1 Топ три в най-голямата кубатура 450сс е изцяло българска: шампион за сезона е Любомир Васев (НСА Моторспорт, Ямаха, 280т.), вицешампион – Стефан Нейчев (Еърмакс рейсинг, Ямаха, 267т.), а бронзов медалист е Калоян Илиев (МСК Севлиево, КТМ, 248т.). През годината и тримата се движиха в „пакет” като в различните състезания имаше съответно и различни победители, но в крайна сметка клас МХ1 е един от наистина трудните класове имайки в предвид силата на тези мотоциклети.

МХ Топ три в шампионата при непрофесионалистите беше ясен преди финалния кръг като българските състезатели от тази група (на възраст между 23-39 години) останаха у нас за да събират сили за оставащите кръгове от националния шампионат. Шампион за годината е Григор Царев (Джей Ар Си Моторспорт, КТМ, 250т.), среброто отиде в Северна Македония при Зоран Каранфилоски, а бронзов медалист за годината остана Николай Колев (СК Велико Търново, Хонда, 120т.).

МХ Ветерани Класът известен като МХ40 в България има своя нов шампион и това е Мартин Тодоров (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, Ямаха, 294т.). Атанас Петров (АИТ Рейсинг Тийм, КТМ) взе среброто с 255 точки за края на сезона, като въпреки все още неотшумялата си травма, Васил Стоянов (Пловдив Мотор Спорт, Кавазаки, 220т.) издържа в Румъния и добави още един медал към спечеленото от българските мотокросисти.

Имайки в предвид представянето на състезатели през годината и спечелените 19 от възможни 21 отличия, не е случайна и поредната отборна шампионска титла (деветнадесета подред) за България.

Поздравления за всички мотокросисти и техните екипи които се бориха през годината!

На ход е предстоящата Отборна Купа на България в Републиканския шампионат: 19-20 октомври 2019, мотополигон Айтос, град Айтос.

Източник: BMF

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

март, 2023

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Мотоциклетизъм

X