Connect with us

Картинг

Първият кръг на Auto-Kart Championship се проведе в Пловдив

Назад1 от 3

Любителският шампионат Lotus Sofia Auto-Kart Championship стартира своя 16-и сезон с провеждането на 1-ия кръг на писта Лаута в Пловдив в събота, 7 март. Най-старият картинг шампионат на не-професионално ниво в България, който се провежда без прекъсване от 2005 г. насам, събра 16 участници в града под тепетата. Състезанието бе спечелено от 14-годишния Делян Мишинков, който реално е роден няколко месеца след старта на първия пълен сезон през м. март 2005 г. Тогава шампионата стартира с наименованието Club F1 Kart Championship, като сп. Club F1 по онова време, прекръстено по-късно на Club S1, дълги години бе партньор на надпреварите до началото на миналото десетилетие. След края на сезона шампионът на Auto-Kart получава спонсорирано безплатно участие в Lotus Sofia Driving School – обучение на писта Дракон с истински състезателен автомобил Lotus Elise.

Слънчево и топло за сезона време посрещна участниците в 1-ия кръг за 2020 г. Състезанието се провежда по схема „всеки срещу всеки“, като за целта участниците биват разделени на равни групи според техния брой и наличните картове на пистата. При наличните 11 карта в съботния ден и записалите се 16 участника, групите бяха общо 3 – A, B и C, респ. маншовете също бяха три, като битките бяха между пилотите от групи A-B, B-C и A-C в отделните маншове. Групите стартират по две в манш, на принципа „всеки срещу всеки“, като по този начин не остават участници, които да не са премерили сили с всички останали в пряка битка на пистата помежду си. На база класиранията на всеки състезател в отделните маншове се формира и официалното класиране от надпреварата. Състезателната дистанция, която всеки състезател трябва да измине, е минимум 24 км общо. Предвид факта, че всеки участник се състезаваше в два от трите манша, това означаваше по 15 състезателни обиколки (12 км) на манш. На писта Лаута, състезанията от Lotus Sofia Auto-Kart Championship се провеждат с картовете Sodi GT5, с които разполага трасето. След теглене на жребий и определяне на това кой състезател с кой карт ще участва, всички имаха право на 2 часа свободни тренировки, в които да опознаят изтеглените от тях картове в жребия.

Делян Мишинков

При тази схема на провеждане на състезанията няма квалификация, а стартовия ред се определя от генералното класиране в обратен ред, като намиращия се на първо място стартира последен, втория – предпоследен и т.н. За 1-ия кръг от сезона, стартовия ред се определя на база финалното генерално класиране от предходния сезон 2019. В челото стартираха новозаписалите се участници, като сред тях имаше и такива, участвали в предишни години, но преустановили временно състезателна дейност поради предимно лични причини.

Назад1 от 3

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

юни, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Картинг

X