Последвай ни »

Планинско

С Планинско изкачване “Мемориал Валерий Великов” бе даден старта на новия автомобилен сезон у нас

Организаторите от Шумен се справиха блестящо с организацията на първия кръг от шампионата по планинско изкачване

През изминалия уикенд станахме свидетели на едно професионално организирано състезание, което събра най-добрите български пилоти в Шумен. Рекорден брой бяха заявените състезатели – 77, от които 65 застанаха на старта в неделя.

За огромно съжаление на всички, състезанието се наложи да бъде спряно, поради излизането на състезателен автомобил от трасето. Третият състезателен манш и награждаването бяха отменени.

В генералното класиране победител стана Христо Манолов, след оспорвана битка с миналогодишния шампион Юлиян Телийски. За съжаление, Телийски направи грешка във втория манш, което му костваше борбата за първото място.

Мартин Сурилов се пребори за третото място, след като се възползва от проблемите, които получиха Илия Царски и Стефан Стоев. Както винаги с атрактивната езда на своето Mitsubishi Lancer EVO IX, Сурилов радваше многобройната публика и в двата дни.

Стоев представи на всички за първи път своя нов автомобил Silver Car EF10, но в неделя технически проблем му изигра лоша шега. Стартиращия след него Илия Царски, застигна Стоев по трасето и това му попречи да даде добро време. След създалата се ситуация, Царски не продължи в надпреварата по неизвестни причини.

Най-бърз от автомобилите с един двигателен мост бе Ивелин Йотков с BMW E30, който стана втори в клас HC2.

Създателят на новия клуб Green Fox Motorsport – Димитър Кондев с Opel Astra, заслужено извоюва първото място в клас HC3. За първи път той успя в състезателни условия да пилотира своят подобрен автомобил Opel Astra и остана много доволен от поведението му на трасето. След него в клас HC3 се наредиха добре познатия шуменец Добрин Борисов с Renault Clio Maxi и Боян Стоянов с Renault Megane.

Александър Димитров със Citroen Saxo отвя конкуренцията в клас HC4. През двата дни Димитров беше безапелационен в пилотирането на своя автомобил по шуменското трасе, като остави далеч зад себе си претендентите за първото място в класа, Искрен Веселинов и Росен Костов, които имаха проблеми през уикенда.

В клас HC5 за пореден път русенецът Павел Шенков с LADA беше с класи над другите конкуренти и успя да вземе победата. Александър Борисов с Opel Corsa влезе в спор за второто място с местния пилот Симеон Христов с Opel Tigra. В двата състезателни манша Христов даде всичко от себе си, но 1,16 сек. не му достигнаха да вземе второто място в надпреварата.

В клас RC3 Станислав Владимиров с Opel Astra направи много прецизно и бързо каране в двата дни, оставяйки зад себе си Емил Денев и Петър Бакалов.

В RC4 победата взе Христо Атанасов, следван на 2,55 сек. от Динко Иванов и на 13,22 сек. от Никола Мишев.

В RC5 борбата за първото място беше доста заплетена. Георги Митев и Димитър Гочев си размениха по едно първо време за двата манша. Първият манш на Митев бе решаващ и измъкна победата с 0,11 сек. Трети остана Георги Кузев.

Първи в отборното класиране стана отбора на Боила Автомотор Спорт. Втори – дебютиращите Green Fox Motorsport, които направиха едно много силно представяне, а третото място отиде за отбора на Дианел Рейсинг.

Изненада беше дебюта на 17-годишния Христо Вълчев, състезаващ се за Скорпион, който финишира успешно с автомобил LADA Samara.

Михаил Боев взе участие с нов автомобил Peugeot 106 клас RC5, като възнамерява да направи пълен сезон в планинските надпревари.

Красимир Кръстев и Янко Божев също показаха новите автомобили от същата група RC5.

Следващият кръг от шампионата по Планинско изкачване е на 28-29.04.18г. в Благоевград.

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Фен магазин

Предстоящи състезания

юли, 2022

Няма състезания

Още Моторспорт

Още от Планинско

X