Connect with us

Писта

Технически проблеми провалиха Lotus Sofia в Серес

Липса на късмет лиши софийския отбор от добро класиране в Гърция

Tежък и неуспешен се оказа първия състезателен уикенд за екипа на Lotus Sofia Motorsport.

Софийският отбор се включи в ендуранс надпреварата „4 Hours of Serres – Spirit of Le Mans“, организиран през изминалия уикенд в северна Гърция. Два автомобила с общо шестима пилоти трябваше да вземат участие, като сред тях бе и най-добрия ни български автомобилен състезател Павел Лефтеров.


„Проблемите ни започнаха още в петък, като единия ни автомобил – Lotus Elise S2 Sport – катастрофира, след като Илиан Димитров се завъртя, а при другия – Lotus Exige V6 Cup R – се появи сериозен проблем с окачването. Това на практика ни принуди да започнем работа по автомобилите, за да се опитаме да ги възстановим, тъй като щетите на пръв поглед не бяха чак толкова сериозни. Работата продължи през целия петъчен ден до тъмно и в събота до обяд.“ – заяви един от шестимата пилоти на двата автомобила Борис Барболов.

Хвърлените усилия от страна на целия екип дадоха резултат и в събота по обяд автомобилите отново бяха на пистата, за да вземат участие в свободните тренировки. За съжаление, неприятностите не спряха до там и лошия сценарий от петъчния ден започна да се повтаря и в събота. „Ремонтът по Exige-а очаквано не реши проблема, но бяхме длъжни да опитаме. Проблемът може да бъде решен само на спокойствие в сервизни условия. Безопасността на пилотите е по-важна от всичко, затова решението бе автомобила да преустанови участието си.“ – сподели още той.

„Същото решение взехме и за Elise-а, след като и при него проблемите продължиха – Чарли Варийски се завъртя и последва още един удар. Макар да не бяха сериозни щетите и да имаше начин отново да възстановим автомобила, решихме да спрем и него от участие, за да анализираме на спокойствие проблемите и вероятните грешки и пропуски. Ясно беше, че нещо не е наред и беше напълно излишно да си играем с дявола. Жалко е, че не успяхме да участваме в надпреварата, защото в неделния ден проследихме резултатите и установихме, че при безпроблемно изпълнен план в екипа ни, вероятно щяхме да се поздравим или с двойна победа или поне с двоен подиум, въпреки невероятната конкуренция, която имаше от гръцка страна. Автомобилите ни определено разполагат с този потенциал. Не винаги обаче нещата преминават по план, така е в моторспорта. Всичко, което ни сполетя, си имаше и има своята положителна страна – в такъв двойно стресов момент, никой от екипа не се отказа да решим проблемите и да оправим колите. С вече два състезателни автомобила, единия от които е на доста високо ниво, работата по подготовката стана повече, екипа ни се разраства и случилото се е част от грешките на растежа. Важното е, че си правим нужните изводи след този неуспех, за да продължим напред.“– завърши оптимистично Барболов.


 

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

септември, 2023

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Писта

X