Connect with us

Планинско

Три от най-добрите ни планински състезания – аут през 2020

Пълна диктатура от страна на АФБ в планинския шампионат за 2020 г.

Снимка: Мартин Нацев

След като в края на миналия месец официално беше представен годишния календар с всички надпревари за 2020 година стана ясно, че три от най-добрите и посещавани състезания по планинско изкачване за миналия сезон (и не само) – мистериозно липсват в календара за 2020-та. Ето кога и къде ще се проведе шампионатът през новия сезон:

 • 1 кръг – Планинско Шумен – 11/12 Април 2020
 • 2 кръг – Планинско Благоевград – 25/25 Април 2020
 • 3 кръг – Планинско Своге – 6/7 Юни 2020
 • 4 кръг – Планинско Панагюрище – 27/28 Юни 2020
 • 5 кръг – Планинско Раховец Лясковец – 11/12 Юли 2020
 • 6 кръг – Планинско Осогово – 22/23 Август 2020
 • 7 кръг – Планинско Българка – 10/11 Октомври 2020

Началото започва с Планинско Шумен. Обръщаме внимание, че надпреварата е с ново име „Шумен“, вместо „Валери Великов“. Това идва да покаже, че дългогодишния организатор в лицето на АСК „Стари Столици“ и в частност Димитър Георгиев (Полицая) няма да е част от организационния комитет. През 2019 година, Румен Дунев постави началото на едно невероятно състезание – Планинско Гоце Делчев. Въпреки лошото време тогава, надпреварата беше уважена от много пилоти и публика. Тази година състезанието липсва от календара. Отправяме поглед и към третото емблематично състезание в шампионата по планинско изкачване – „Планинско Шипка – Дамасцена“, което също отсъства от календара. Надпреварата край легендарния връх е едно от най-добре обезпечените състезания и ежегодно събира многохилядна публика и голям брой участници.

„АСК Стари Столици не е член на АФБ!“ – това заяви в разговор с нас многократния шампион по планинско изкачване и затворен маршрут Димитър Георгиев. От дълги години насам, той е основен двигател на моторния спорт в Шумен. „Заявеното състезание в календара на новата федерация, няма нищо общо с провежданото досега планинско „Валери Великов“, няма и да има“. От категоричността на Георгиев заключаваме, че най-вероятно въпросното състезание ще бъде организирано или от АФБ или от някой измежду клубовете близки до новата власт. Това слага една огромна въпросителна изобщо дали това състезание ще се проведе. Ако все пак го има най-вероятно ще е доста под нивото, на което сме свикнали да се организира.

Същият аргумент като този на АСК Стари Столици, изтъкна и Николай Мончев – главна действаща фигура в Дамасцена Алба АСК. „Не сме членове на АФБ. Не сме съгласни с начина, по който се управлява автомобилния спорт в момента. Това е причината през 2020 година планинско Шипка да отсъства от спортния календар.“

С Румен Дунев не успяхме да се свържем, но вероятно неговата позиция е ако не същата, то много близка до тази на Георгиев и Мончев.

Припомняме ви, че през Април 2019 г. – шампионатът по планинско изкачване стана най-голяма жертва на скандално отнетия лиценз на БФАС. Тогава министър Красен Кралев в пълно нарушение на закона отне правото на Българска Федерация по Автомобилен Спорт да менажира автомобилния спорт у нас, и само ден по-късно по служебен път го връчи на новоучреденото дружество Автомобилна Федерация на България гравитиращо около СБА.

3 Коментара

3 Коментара

 1. Ivan

  10.01.2020 в 16:39

  Стига глупости и едните и другите не правят нищо като хората…..
  Просто едните ги е яд, че им взеха кокала. Някой може ли да ми каже кога в близките 20г е било отразено в спортната емисия, класирания как вървят, както във футбола или живо предаване дори и по някоя от телевизиите на Канал 1, за да дойдат някакви спонсори и да се развиваме.
  Моторният спорт е вървял само заради публика и състезатели, какво всички ми се правят БФАС… АФБ която и от 2те да е нищо няма да се промени защо всеки гледа как да смуче пари, а не да развиват спорта.

 2. Зорница Богданова

  10.01.2020 в 16:42

  Липсващите големи състезания всъщност са 4, а не три. Никъде не е споменато планинско Българка

  • Иво

   10.01.2020 в 22:11

   В 7 кръг е споменато 😉

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

юни, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Планинско

X