Connect with us

Мотоциклетизъм

Хиляди видяха историческия мотокрос в Бобошево

Над 10 000 човека изгледаха 63-ия пореден традиционен мотокрос в Бобошено, който се провежда без прекъсване от 1956 година до сега

Още от рано сутринта публиката беше заела места около трасето и любителите на мотоциклетния спорт видяха 78 пилоти във всички класове да карат в състезателните маншове. На официалното откриване бяха поканени легенди в мотокроса от различни поколения, като един от тях Павел Наков- Пако е карал още в първото състезание преди 63 години. 88 годишният Наков беше награден със специален плакет от Българската федерация по мотоциклетизъм, и получи много пожелания за здраве и дълголетие.

Най-малките пилоти в клас до 50 кубически сантиметра отново бяха най-аплодирани от публиката, защото момчетата от 4 до 8 годишна възраст направиха много интересни два манша. Николай Павлов (КТМ) си заслужи първото място на подиума, след като си размениха по една победа със Симеон Тодоров (Ямаха). Заради успеха си във втория манш Павлов триумфира с голямата купа, Тодоров остана втори, а трети Андрей Замфиров (КТМ).

МХ 65 и МХ 85 караха заедно , но с отделни класирания за награждаването.  Дани Цанков (Ямаха) победи конкурентите си при 65 кубиковите машини, Илия Димитров (КТМ) завърши втори, трети стана Александър Тасев (Ямаха) . Малшанс за спечелилия първия манш Мирослав Димитров (Ямаха) в МХ 85, който две обиколки преди края на втория спука гума и не успя да продължи. Въпреки това Димитров зае третата позиция в крайното подреждане. Победата в класа завоюва Тервел Замфиров (КТМ), Георги Илиев (КТМ) финишира в Бобошево на второто място.

Майкъл Иванов (КТМ) беше решил да кара в МХ1, а не както през целия сезон в МХ2, но въпреки това показа,че се намира в отлична форма и изпревари конкурентите си в двата манша. След него на подиума в МХ1 се качиха Алекс Димитров (Хонда), който за първи път участва в този клас, но си тръгна с купата за втората позиция в класирането. Любомир Васев (Ямаха) завърши трети. За МХ2 Димитър Грозданов (КТМ) се качи на най-високото стъпало на подиума. Виктор Бориславов (КТМ) и Хакан Халми (КТМ) останаха след него на втората и третата позиция.

Най-многолюдния клас МХ беше разделен на две групи. В група „А” попаднаха първите 20 състезатели класирани според  времената от квалификацията, а в група „В” останалите 21. Бобошевският пилот Емилиян Георгиев (Хонда) стана победител в „А” група и получи най-много аплодисменти от зрителите, които останаха за награждаването на призьорите. Владимир Попов (Кавазаки) стана втори, а Николай Колев (Хонда) финишира на третото място. В Група „В” Христо Димитров (КТМ) спечели битката за първата позиция. Втори и трети са Методи Костадинов (Кавазаки)  и Марио Тотошов (Хонда).

Президентът на БФМ Богдан Николов  връчи специален приз на кмета на Бобошево Крум Маринов за отличната организация като домакини,  и му пожела мотокроса в Бобошево да продължи още много години. Всички състезатели, които се качиха на подиума получиха и по една дамаджана с местно произдводство червено вино. Още от 1956 година се спазва тази традиция.

Източник: БФМ

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

септември, 2023

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Мотоциклетизъм

X