Connect with us

Други

38 екипажа стартираха в първото издание на рали спринт “Бургас”

Снимка: Pitlane.TV

Първият в историята старт на рали спринт състезание в Бургас беше даден преди малко повече от час. За пръв път в новата история на българския автомобилен спорт, а по думите на Стефка Христова второто изобщо по нейни спомени, 100% от заявените пилоти преминаха успешно административен и технически преглед. 38 екипажа от цялата страна бяха представени на тържественото откриване.  Осем от тях са от бургаския клуб Вромос и три от Елена Тийм, което до известна степен показва на каква популярност се радва автомобилния спорт в морския град.

На старта видяхме и Мирослав Ангелов / Георги Гаджев от Мегапорт с все още единствения автомобил R5 в България (Skoda Fabia R5). Те единствени имат шанс в последния кръг да отмъкнат титлата в генералното класиране от Кирил Тодоров / Георги Аврамов от Астра Рейсинг с Peugeot 208 R2. За да се случи това, обаче има едно условие. Освен задължителна победа на Ангелов / Гаджев, то екипажа Тодоров / Аврамов трябва да е в най-лошия случай за тях (б.р. – екипажа на Мегапорт) трети. Тоест ако тима на Астра Рейсинг завоюва второто място на Рали Спринт Бургас, това би им било достатъчно да грабнат най-ценната купа за сезона в този шампионат.

Най-сериозния рали автомобил в България гордо позира пред Морска гара в Бургас

Ако хипотетично приемем тандема Мирослав Ангелов и Георги Гаджев за фаворити в това състезание, то претенденти за втората позиция не липсват. Освен временните водачи, още три екипажа са “въоръжени” с R2 версията на Peugeot 208, а до тях с Mitsubishi Lancer EVO 9 се нарежда и Борис Григоров. Боби е спечелил сърцата на голяма част от публиката с атрактивното си каране и раздаване на 100% до последно. Не бива да забравяме и опита, който той има в рали шампионата – тогава с Citroen C2 Super 1600. Разликата между двете машини обаче е огромна и ще бъде истинско предизвикателство за момчетата от MG Rally Team да запишат добър резултат с новата за тях машина. За Боби и компания, неприятностите започнаха още преди официално да регистрирали и 1 метър в състезателно темпо, тъй като на първото заседание на спортните комисари беше внесен протест срещу тях. Контестацията е адресирана от Екатерина Стратиева (представител на Астра Рейсинг), за това че екипажът със стартов №3 (Григоров/Миленков) е провел нерегламентирано опознаване на отсечките в Петък, което е забранено. На тима на MG Rally Team беше наложена финансова санкция, и все пак ще стартира утре.

Друг щрих от съботния ден беше скъсеното разстояние в двете отсечки. СЕ2 (Равадиново 1) и СЕ5 (Равадиново 2) бяха изрязани с 1800 метра в посока от старта към финала. След оптимизацията, състезателния пробег в двата етапа е намален от 8.70 км. на 6.90 км всеки. Другия участък върху, които ще карат пилотите утре беше скъсен с 700 метра и стана от 7.75 км на 7.05 км. Съкращаването на отсечките е по предложение на комисия “Рали и Рали спринт”, комисия “Сигурност” и комисията по трасетата и е взето от съображения за сигурност за екипажите и публиката (Бюлетин №3 и №4).

Първо състезание за новосформираният тандем Петър Обретенов / Калоян Шантанов от Flat-Out

Утре (24 Ноември) в 9:30 часа от сервизния парк ще излезе първия автомобил, а 30 минути по-късно ще бъде старта на специален етап “Росенец 1”.

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

септември, 2023

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Други

X