Connect with us

Офроуд

Българска победа в Balkan Offroad Rally 2022

България стига до победа при автомобилите в международния рали-маратон Balkan Offroad Rally 2022. В шестдневната надпревара, която се проведе в Румъния десети път, участие взеха четири български екипажа, като един от тях – Дончо Цанев и Зорница Тодорова, спечели в клас високопроходимите автомобили.

На стартовата арка в град Сигишоара застанаха 111 високопроходими машини от всички класове – мотоциклети, ATV-четириколки, SSV-бъгита и автомобили. В класа на автомобилите освен Цанев и Тодорова стартираха също тандемите Атанас Васев – Павел Радев и Георги Вуков – Георги Шейнов (и двата тима с машини Nissan). При бъгитата участие взеха Константин Чолаков и Ивайло Жеков, които вече имат титла от Balkan Offroad с автомобил през 2018 година, предава БТА.

И докато за изброените три екипажа състезанието бе доста тежко, то за Дончо Цанев и Зорница Тодорова екстремните терени на Трансилвания се оказаха не толкова трудни за покоряване. Въпреки че техният състезателен прототип разчиташе само на задно задвижване, а не на 4х4 система, българите успяха да вземат 3 от 5 етапни победи в трасето с дължина от 1400 километра, над 1000 от които – срещу хронометъра, в петте състезателни дни. Родният екипаж успя да завърши международната надпревара с аванс от над 18 минути пред полския тандем Ярослав Андреевски – Мацей Радомски (Toyota). Третото място в класа бе за победителите от първото издание на Balkan Offroad през 2011 година Йорг Грюнбек и Томас Дасингер от Германия с Mercedes.

Освен първата си победа тази година, Дончо Цанев има две втори и едно трето място в международната надпревара. Навигаторът му Зорница Тодорова пък е двукратен шампион от ралито в класа на SSV-бъгитата, където бе ко-пилот на Цанко Цанков. С тазгодишният успех, България има общо 6 победи при автомобилите за 10-те издания на надпреварата, като освен титлата на Чолаков и Жеков, с по две победи в годините се отчетоха екипажите Десислав Славчев – Маргарита Стайнова и Петър Ценков – Иван Маринов.

Главен организатор на Balkan Offroad Rally е българският офроуд доайен Александър Ковачев, който работи с екип от над 80 професионалисти от цяла Европа за подготовката на RBI Series – група международни офроуд състезания, в които освен Balkan Offroad влизат още Fenix Rally в Тунис и легендарното рали Breslau, което се провежда в Полша.

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

май, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Офроуд

X