Connect with us

Мотоциклетизъм

Богдан Николов получи орден „Стара планина“

Президентът на Република България Румен Радев удостои с орден „Стара планина“ първа степен почетния президент на БФМ Богдан Николов. Дългогодишният председател на федерацията ни по мотоциклетизъм беше награден за изключително големите му заслуги към България в областта на спорта.

Роденият в Плевен Богдан Николов започва да се занимава с мотоциклетен спорт през 1972 г, като животът му преминава през два основни периода: като състезател по мотоциклетизъм на писта и като председател на Българската федерация по мотоциклетизъм.

Като състезател кариерата на Николов преминава през всички възможни нива, от механик на спортен клуб (1972 г.) до световен шампион през 1992 г. Общо за своята активна състезателна дейност за периода 1973 – 1992 г. има завоювани общо 16 национални шампионски титли и 5 международни, сред които: Шампион на Източна Европа: 1986 г. (клас 125сс), 1987 г. (клас 250сс) и 1989 г. (клас 250сс); Европейски шампион: 1988 г. (клас 80сс); Световен шампион: 1992 г. – SuperBike-S със заводски отбор и мотоциклет „Дукати“.

През 1994-та година Богдан Николов е избран за председател на Българска федерация по мотоциклетизъм и остава на този пост до ноември 2020 г. (общо 26 години или 6 мандата). Българската федерация по мотоциклетизъм под неговото ръководство е организирала и провела 40 световни и 71 европейски шампионата в дисциплините „Мотокрос“, „СуперМото“ и „Спидуей“.

Богдан Николов е един от основоположниците на Европейския мотоциклетен съюз и почетен член на Управителния му съвет от 2014 г. От създаването му през 2000 г. до 2020 г. е президент и на Балканския мотоциклетен съюз.

След церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ Николов благодари на всички, които са били до него през годините и са му помагали, не само в България, а и в целия свят, за да се развива мотоциклетният спорт.

Източник: БФМ

 

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

май, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Мотоциклетизъм

X