Connect with us

Sim Racing

Димитър Димитров спечели рали Твърдица, последен кръг от рали шампионата на BULERS

Последният кръг от рали шампионата на BULERS, „Рали Твърдица“, ни предложи едно незабравимо зрелище, като за пореден път станахме свидетели на ожесточена битка за призовите места. 34 екипажа стартираха в ралито, като 25 от тях успяха да стигнат финала след преминаването на скоростните отсечки с обща дължина 127 км.

Димитър Димитров (Vertical Grip, Skoda Fabia R5) за 5-и пореден път успя да се наложи над всички и да грабне победата, но този път срещна доста сериозна конкуренция в битката за победата. Иван Леонов (Turbo Racing, Skora Fabia R5) показа много високо темпо и предствляваше постоянна заплаха за Димитров, като битката между тях се реши чак в третия ден от ралито. За 3-о място пък видяхме много оспорвана битка между Камен Стойчев (VGTR, Hyundai i20 R5), Васил Жеков (Jekov Rally Team, Skoda Fabia R5) и Христо Ичов (Turbo Racing, Skoda Fabia R5), като последните двама се бориха и за второто място в шампионата.

Ден 1

В първият ден етапът Тодор Славов, който предствляваше 3 обиколки преминаване на пистова отсечка с дължина 5.8 км, доказа за пореден път че рали не се печели в началото, но определено може да коства доста на пилотите ако не са внимателни.

Стойчев спечели отсечката, а Леонов бе само на 8 десети зад него. На 3 и повече секунди зад тях се наредиха Стефан Гочев (Shumen Autosport, Skoda Fabia R5), Ростислав Коцев (AM R&R, Skoda Fabia R5), Васил Жеков и Димитър Димитров, като последният загуби повече от 5 секунди спрямо Стойчев, явно залагайки на по-сигурно каране. Най-много от фаворитите обаче загуби Христо Ичов, който след грешка в един от шиканите се преметна по таван, а в последствие трябваше да кара бавно до финала на етапа, губейки над 22 секунди спрямо Стойчев.

По всичко изглеждаше че в това рали пилотите от клас R4 няма да са толкова конкурентни, тъй като най-бързият в първият ден пилот с такъв автомобил, Симеон Христов (HRISTOV Racing Team, Subaru Impreza N15 R4), бе едва 9-и, на повече от 7 секунди зад Стойчев. За съжаление лидерите в R4 шампионата Христо Ублев (Green Fox Motorsport, Mitsubishi Lancer Evo IX R4) и Искрен Пондев (Green Fox Motorsport, Subaru Impreza N15 R4) не взеха участие в този старт, така че битката за победата при R4 беше основно между Христов и Бойко Шопов (Jekov Rally Team, Mitsubishi Lancer Evo X R4).

Ден 2

Вторият ден беше най-дългият в ралито, с повторно преминаване на 4 етапа – Чумерна, Девина, Буйновци и легендарният Твърдица-Елена. Тези етапи ни направиха свидетели на страхотна битка между Димитров и Леонов, като двамата си размениха по няколко етапни победи, и единствено Ичов и Стойчев успяха на моменти да поддържат темпото им, но не и достатъчно за да ги заплашат във временното класиране в ралито. Леонов завърши деня само с 3 десети преднина пред Димитров, което предчертаваше жестока битка между двамата в последния ден.

Ичов успешно навакса част от изстоването си след грешката първия ден и в края на деня успя да се изкачи до 4-о място, на 24 секунди зад Стойчев и на 20 пред Жеков, който пък имаше проблеми на някои от етапите и това му коства ценно време. Стойчев беше на над 24 секунди зад първите двама и по всичко изглеждаше че само лош късмет за някой от тях можеше да го придвижи по-напред.

Добро представяне направи Самуил Иванов (Turbo Racing, Skoda Fabia R5), който след проблеми през целия шампионат най-после успя да покаже по-постоянно темпо и дори записа трето време на 8-ия етап Буйновци 2. Това го нареди 7-и в края на деня, на по-малко от 3 секунди зад Зафир Клисуранов (Peshtera Rally Team, Citroen C3 R5), който от своя страна беше много бърз на някои етапи, но и загуби доста време на други.

При R4 Бойко Шопов показа на какво е способен и дори на някои етапи записа по-добри времена от повечето R5 пилоти, като това му донесе и лидерството в класа, на 45 секунди пред Симеон Христов. Шопов се движеше 8-и в общото класиране в края на втория ден, на 12 секунди пред Ростислав Коцев и още 10 пред Стефан Гочев.

Много оспорвана бе битката за 3-о място в R4 класа, където 4-ма пилоти с Mitsubishi Lancer Evo IX R4 се бориха по между си. Юлиян Геновски (Vertical Grip) беше на 7 десети пред Руси Панджаров (Sliven Rally Team) и на 7 преди Николай Неделчев (Jekov Rally Team). Сали Несрин (Mud Splashers) се движеше 6-и, на 28 секунди зад Неделчев.

Ден 3

През третият ден пилотите трябваше да преминат по два пъти етапите Боров Дол, Хайдушка Поляна и караният в обратна посока Елена-Твърдица, който се падаше и Power Stage в края на ралито.

При първото преминаване на етапите Димитров наложи непосилно темпо за Леонов, като само Ичов успя да му отмъкне една етапна победа на Елена-Твърдица. Иванов и Клисуранов също се представиха доста добре, като даваха сходни времена с тези на Леонов и Жеков. Най-губещ при това първо преминаване се оказа Стойчев, който на Елена-Твърдица загуби близо 2 минути и се срина в класирането.

При R4 колите Христов и Шопов си размениха етапни победи, но това не се отрази на позициите им един спрямо друг. Геновски затвърди 3-тата си позиция в R4, вече на над минута пред Панждаров и още 40 секунди пред Несрин. Неделчев за съжаление отпадна от ралито на етапа Хайдушка Поляна.

При повторното минаване на трите етапа отново превес имаше Димитров, но отново Ичов успя да му отмъкне етапната победа на Елена-Твърдица, с преднина от само 2 секунди, като така записа и победата в Power Stage-а. Интересното е че в този последен етап Димитров записа почти идентично време (8:55.866) с това на Ичов (8:55.838) от първото му преминаване.

Леонов трябваше да се задоволи с второто място в ралито, завършвайки на 22 секунди зад победителя Димитров, като това го остави 4-и в шампионата. Ичов завърши трети, на 24 секунди зад Леонов, което заедно с победата в Power Stage-а му донесе второто място в шампионата, само на една 1 точка пред Жеков, който пък завърши четвърти, на 18 секунди пред 5-ия Клисуранов.

Шопов завърши 6-и, спечелвайки победата в R4 класа пред Христов, който бе 10-и в общото класиране за ралито. Самуил Иванов записа най-добрият си резултат за сезона, завършвайки 7-и, а 8-и и 9-и бяха съответно Коцев и Стойчев.

Крайно класиране (Генерално, клас R5, клас R4 и отборно)

Генерално класиране

В генералното класиране при пилотите Димитър Димитров завърши първи с 248 точки, втори е Христо Ичов със 190, а трети Васил Жеков със 189.

Клас R5

Клас R4

В класирането за R4 автомобили шампион е Христо Ублев със 154 точки, пред съотборника си Искрен Пондев със 136 и Юлиян Геновски със 121.

Отборно класиране

В шампионата при отборите Turbo Racing успяха да завършат първи с 410 точки, пред Vertical Grip с 395 и Jekov Rally Team с 342.

С „Рали Твърдица“ успешно приключи първият виртуален рали шампион на BULERS за 2023-а, като успяхме да се насладим на страхотни битки и драматични обрати по рали етапите!

На 26-и август пистата на „Академия за безопасно шофиране – Павeл Жеков“ в София, ще домакинства годишното награждаване на участниците в BULERS. Незабравяйте да се абонирате за канала Pitlane.TV в социалните мрежи, а в края на годината българските електронни симрейсинг серии ще се завърнат със седмия си сезон на пистоавата платформа iRacing.

Текст: Христо Ичов


Обзор – Рали „Твърдица“ 2023

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

юли, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Sim Racing

X