Connect with us

Легионери

Екипът на Lotus Sofia с ново пистово бижу

Софийският отбор вече разполага и с Lotus Exige V6 Cup R

„Идеята за покупката на подобен автомобил я имаше отдавна в Lotus Sofia, беше въпрос на време и финансиране да се стигне до покупка. Автомобилът е произведен през 2014 г. в Lotus Sport, специалната дивизия на Лотус в Хетел за пистовите версии и състезателните автомобили. Отговаря на абсолютно всички изисквания на FIA, разполага с хомологирани ролбар, седалка, колани, противопожарна система, ключ-маси.

Закупихме го от JL Motorsports – английски отбор, който е добре познат от години с участията си в Lotus Cup UK.

За тази година са предвидени само тестове, с цел проверка как се държи автомобила и над какво трябва да се работи през зимата. Разбира се, закупен е с цел спортна програма, като тепърва ще се изяснява каква ще бъде тя точно – възможности има много. Почти сигурно е, че участията няма да бъдат на територията на България.

Самият автомобил е Lotus Exige V6 Cup R – изцяло пистова, състезателна версия на Exige. Разполага с компресиран 3.5 V6 двигател с мощност 360 конски сили, скоростната кутия е секвенционална, окачването е регулируем Ohlins.“, заявиха от отбора.

Павел Лефтеров, който направи много силни състезания през 2015г. подкрепен от отбора на Lotus Motorsport, разказва пред Pitlane.tv за приликите и разликите на новозакупения Lotus Exige V6 Cup R и Lotus Evora GT4, с който спечели три титли през 2015. (ВИЦЕШАМПИОН в Европейските Серии на GT4, клас АМ; ВИЦЕШАМПИОН в Европейските Серии на Nova race, участници под 25 години; ВИЦЕШАМПИОН в Европейските Серии на Nova race, клас ES+)

 

Относно сравнението между Exige Cup R и Еvora GT4 бих казал, че има много прилики и разлики. Една от приликите е, че двигателят е задно-средно-напречно разположен. Блокът е един и същ, на Evora-та е строукнат до 4 литра (атмосферен) от Cosworth, докато на Exige R е 3.5 V6 с компресор (360 к.с), което би трябвало да подобри ускорението му при ниските обороти.

Скоростната кутия е секвенционална 6-степенна X-Track с вграден Limited Slip Differential. С такава кутия разполага и Lotus Evora GT4.

За разлика от GT4 версията, която разполага с Air Jack System, служеща за пневматичното повдигане на автомобила, Exige-а ще го повдигаме с крикове.

И при двата автомобила има Racing ABS и Racing Traction Control. Лично очаквам сходно поведение между двата автомобила, защото използват еднакво окачване на Ohlins. Разликата тук би дошла с оглед на това, че Exige Cup R е с около 240кг. по-лек и това ще доведе до предимство при спиране.

В заключение Evora GT4 е създадена изцяло за писта, докато при Exige Cup R по-голямата част от компонентите са взаимствани от серийното производство. Моторът например е напълно сериен, а не както Evora GT4 с подготвен такъв от Cosworth.

Има разлики, има прилики… Силно се надявам Exige-a да се доближи много близо до резултатите на Evora, за да успеем да зарадваме феновете ни.

С моя опит, който натрупах през 2015 ще съм от полза на Lotus Sofia при настройването на автомобила и бъдещото му развитие. Нямам търпение да започваме с тестовете.

 

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

юни, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Легионери

X