Connect with us

Формула 1

Форд се завръща във Формула 1

Американският автомобилен производител Форд обяви днес партньорство с тима от Формула 1 Ред Бул, предадоха медиите в Западна Европа и САЩ.

Сделката ще влезе в сила от 2026 година, като Форд ще доставя двигатели на най-добрия отбор във Формула 1 през последния сезон. Очаква се дъщерният тим на Ред Бул – АлфаТаури, също да използва двигатели с бранда на американската компания.

От 2026 година във Формула 1 ще се използват нови модели двигатели, които ще бъдат с по-голям електрически компонент и ще използват 100 процента устойчиви горива.

В момента Ред Бул използва V6 турбо хибриден двигател на Хонда.

Форд има репутацията на един от най-надежните производители на двигатели във Формула 1. Особено впечатляващо бе представянето на американската компания през 60-те и 70-те години на миналия век, когато двигателят Cosworth DFV V8 беше абсолютен доминатор в най-престижната автомобилна верига.

За последно емблемата на Форд бе част от Формула 1 през 2004 година, когато можеше да бъде видяна на болидите на Джордан. През същата година Форд продаде и собствения си отбор Ягуар на Ред Бул.


Източник: БТА

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

юни, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Формула 1

X