Connect with us

Други

Какво да правим при ПТП?

Пътнотранспортните произшествия (ПТП) са често срещан инцидент на пътя, който може да засегне всеки водач. Важно е който и да е участник в движението да е информиран за правилните действия, които трябва да предприеме, за да минимизира възможните щети и да ускори процесите на оправдаване и ремонт.

Незабавни действия, непосредствено след ПТП

Веднага след настъпването на ПТП е от изключителна важност да се постъпи адекватно. Ето какви насоки дават експертите от Евроинс:

  • оценка на ситуацията – ако има пострадали, незабавно потърсете помощ като се обадите на 112, за да изпратят медицински екип. Безопасността и здравето на хората е приоритет в такива моменти;
  • обезопасете мястото – поставете триъгълниците на минимум 50 метра от автомобилите, като светлоотразителната част следва да е насочена към идващите превозни средства;
  • уведомяване на съответните органи – ако има пострадали от сблъсъка, е нужно да се информира полицията за произшествието. Това е задължително действие при ПТП с такъв характер, което осигурява правомерността на извършеното след това разследване и опис;
  • сигурност на местопроизшествието – осигурете мястото на ПТП посредством изтегляне, след пристигането на КАТ, така, че да не се създава допълнителен риск за останалите участници в движението;
  • комуникация със застрахователя – виновният водач следва да уведоми в рамките на определен срок застрахователя, при когото е сключил застраховка Гражданска отговорност, а потърпевшият да предяви претенции за обезщетение при същия.

Тези първоначални стъпки са основополагащи и трябва да се изпълняват бързо и точно. Те не само помагат за намаляване на последствията от произшествието, но и улесняват последващите юридически действия.

В кои случаи се вика КАТ и в кои може да се пропусне?

В случай на ПТП, в ситуации, които може значително да усложнят процеса на документиране и уреждане на инцидента, посещението на КАТ е задължително. Това се налага при наличие на ранени хора, верижна катастрофа, самокатастрофа, при участие на МПС с чуждестранна регистрация или опасен товар, при несъгласие между участниците относно отговорността, при съмнение за употреба на алкохол или наркотици.

При ПТП, при което няма пострадали лица, има съгласие между водачите за това кое е отговорното лице и са участвали само два автомобила, може да бъде декларирано с двустранен протокол. Този документ улеснява процеса и е в два екземпляра – по един за всеки от водачите, което гарантира, че и двамата имат всички необходими доказателства за застрахователните си компании.

В какъв срок се уведомява застрахователят?

След като ситуацията на място е стабилизирана и всички необходими документи са събрани, следват действия по уведомяване на застрахователя:

  • При ГО

Виновният водач трябва да уведоми застрахователната си компания за инцидента в срок от 7 дни. Пострадалият водач има право да предяви претенция за обезщетение при застрахователя на виновния водач в същия срок.

  • За щети по Каско

Действията по предявяване на претенциите следва да се предприемат в 5-дневен срок от настъпване на събитието или от неговото установяване. При „Кражба“ и „Грабеж“, срокът за уведомление обикновено е до 24 часа, докато при „Пожар“ – до 72 часа.

Действията, които предприемете след ПТП, може значително да определят ефективността на решаването на възникналата ситуация. Бързата и адекватна реакция не само помага за намаляване на неприятните последици, но и защитава вашите права като участник в движението. Познаването на необходимите процедури са ключови за управлението на такава стресова ситуация. Повече за тях може да научите в сайта на Euroins.bg.

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

май, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Други

X