Connect with us

Легионери

Мартин Стоянов с изненадващо участие в италианския шампионат Formula X Pro

,,Дъжд и поредица от технически проблеми не ни липсваха , но въпреки това се представихме повече от добре“, сподели Мирослав Петков, мениджър и баща на българският талант Мартин Стоянов.

Измина един интересен уикенд в който Марти дебютира в италианския шампионат Formula X Pro. (подробности за формата: FX Pro Series – Formula X Italian Series).

Малко предистория

„Още от миналата година бяхме решили, че няма да участваме в състезания с формули, поради липсата на бюджет. Затова Марти не беше сядал във формула от април 2023. През миналата седмица обаче се появи интересна възможност и тя бе третия кръг от популярния италиански шампионат FX Racing Weekend, който щеше да се състои на пистата Маджионе, близо до Перуджа, Италия. На тази писта е една от базите на известното училище за пилоти на Хенри Мороу. Марти е посещавал училището 3 пъти и сега му предложиха да кара един от болидите „Формула 4“ на училището. Въпреки, че отбора не участва в шампионата Formula X Pro, напрваиха изключение, понеже това е тяхната домашна писта и се бяха решили да участват в този кръг с 4 болида, като бяха записани в клас Trofeo Formula Italia. Разликата на този клас с останалите в шампионата е, че не е задължително използването на два комплекта нови гуми за квалификацията и двете състезания. С други думи този трофей дава възможност на някой пилоти да карат с по нисък бюджет.

В класа бяха общо 6 от 23-те коли в шампионата. Знаехме, че с кола от училището и Марти без да е сядал повече от година във формула, ще е много трудно да дойдем в един от най-конкурентните шампионати в Италия и да се надяваме на успех. Затова, единствената цел която си поставихме беше Марти да трупа колкото се може повече опит от тези състезания.

В петък сутринта от 9:45 ч. до 12:00 ч. имахме тест в който Марти трябваше да си припомни карането на формула. В събота бяха двете свободни тренировки и квалификация. В първата тренировка Марти не взе участие, като причината е, че свободните тренировки се заплащат допълнително на пистата, а ние разполагахме с бюджет само за една тренировка и предпочетохме да караме във втората. В нея Марти записа 13-то време в генералното класиране и първо в класа, но остана разочарован защото не успя да подобри времето си от петъчния тест. Това беше нормално защото кара със същите стари гуми от петък, а някои промени в настройките, които направихме в „сетъпа“ не му харесаха също. За квалификацията щяхме да ползваме отново стари, но по-свежи гуми. Нямахме възможност да купим нови. Точно преди квалификацията заваля дъжд. Нещо което много устройваше Марти, тъй като той се чувства много комфортно в тези условия. Той започна в типичния си стил, изпреварвайки няколко състезатели в първите няколко завоя.  След това излезе на правата, видно си личеше, че скоростта не му е достатъчно добра. Явно имаше някакъв проблем, като в последствие стана ясно, че се е счупил хебела на актуатора, който превключва скоростите и колата е останала на втора предавка. За наш късмет няколко коли излетяха от пистата и сесията беше прекратена. През това време дъжда толкова се усили, че квалификацията беше анулирана, а стартовата решетка щеше да бъде подредена по класирането на втората тренировка. Така Марти се нареди 13-ти за старта на първото състезание.

Състезание №1

На грида се оказа, че ние сме единствените със стари гуми, което предизвика недоумение в техническия комисар, който проверява бар кодовете на гумите. На самия старт, Марти допусна единствената си грешка в уикенда. Изглежда, че „грипа“ на неговото място го изненада и при неточност при самото потегляне двигателя изгасна. Докато стартира двигателя отново и потегли, беше изостанал до последна позиция. Сейфти кар обаче му помогна да настигне колоната и после Марти направи добро състезание, като завърши 14-ти в генералното и 3-ти в класа.

Състезание №2

Второто състезание се оказа доста по- интересно. Научил урока от първия старт, този път Марти направи ракетен старт, като до края на първата обиколка беше минал пет позиции напред. Вървеше 8-ми в генералното и се беше откъснал далеч напред пред съперниците си в класа. Поддържаше и чудесно темпо въпреки старите гуми. Отново имаше сийфти кар и отново Марти се справи чудесно. В средата на състезанието, когато преминаванваше пред боксовете започна да сигнализира за някакъв проблем с предницата на колата. Не можех да разбера какво се случва защото темпото му беше още добро. Скоро обаче започна, да губи темпо и зад него се образува ,,влакче“, като той не спираше да се бори твърдо за позицията си. Оказа се, че един от болтовете, които държат шенкела на предно дясно колело се е скъсал и колелото има голям луфт, което прави завиването и спирането много трудно. Марти продължи да се бори, а по-късно и вторият болт се скъса, и колелото падна. Марти успя да спре в тревата, а понеже състезанието беше към края си това предизвика червен флаг. Така шансът за добър резултат бе загубен. Въпреки всички проблеми, които го съпътстваха, мисля, че постигна това за което отиде в Маджионе. Участва в състезанието на такова ниво, каквото не е демонстрирал досега и то при трудни условия. Събра опит със старт от място и сейфти кар процедури, бори се с по-опитни съперници (и много по добре финансирани). Като цяло мисля, че това беше положителен уикенд!“.

Приятно гледане!

 

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

юни, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Легионери

X