Connect with us

По света

От Танак спечели рали Ипр

Естонецът От Тенак с Хюндай спечели рали Ипр (Белгия), девети кръг от Световния рали шампионат.

За световния шампион за 2019 година това е втора поредна победа, след като той триумфира и в рали Финландия в началото на месеца и общо трета за сезона.

Тенак пое водачеството в класиране в края на съботния ден, след като любимецът на местната публика Тиери Ньовил претърпя инцидент. Така естонецът имаше аванс от 8.2 секунди пред британеца Елфин Евънс (Тойота Ярис) преди финалните четири етапа в днешния ден.

Евънс не се отказа и спечели първите две отсечки тази сутрин, но въпреки това не успя да скъси съществено на пръв поглед минималната разлика с Тенак. В 19-ия етап Тенак бе най-бърз, което му позволи да възстанови солидните си позиции преди заключителния 20-и етап. В пауър стейджа, който дава допълнителни точки, най-бърз бе лидерът в генералното класиране Кале Рованпера с Тойота Ярис, предава БТА. С представянето си в заключителния етап финландецът осмисли участието си в рали Белгия, тъй като още в петък катастрофира и загуби шансове не само за спечелването му, но и за призова позиция. Евънс остана втори в този етап, следван от Ньовил и Тенак, а последната пауър точка остана за японеца Такамото Кацута с Тойота Ярис.

В крайна сметка Тенак приключи рали Белгия с общо време от 2 часа, 25 минути и 38.9 секунди – с точно 5 секунди по-добре време от това на Евънс, който завърши втори. Почетната стълбичка се допълни от финландецът Есапека Лапи (Тойота Ярис), който приключи на 1:41.6 минути от времето на Тенак.

В генералното класиране след девет кръга в Световния рали шампионат убедителен лидер е Кале Рованпера с 203 точки. Втори със 131 точки е От Тенак, а трети със 116 точки е Елфин Евънс. До края на сезона остават още четири кръга, като следващият от тях е рали Акрополис в Гърция от 8 до 11 септември.

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

март, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от По света

X