Connect with us

Ще има ли промени в специалния правилник на писта за 2022 г.?

Писта

Ще има ли промени в специалния правилник на писта за 2022 г.?

Час след като работната среща на комисия „Писта, Тайм Атак и Ендуранс“ ще се опитаме да синтезираме темите, които се дискутираха. До известна степен в нази насока ще бъдат и решенията, които ще бъдат оповестени до 15 август.

Предвид почти нулевото време на разположение към пилоти, отбори и организатори – голяма част от присъстващите се обединиха около това в специалния правилник на пистовите състезания да не бъдат налагани кардинални промени. Като база беше използван специалния правилник от 2019 година, адаптиран с някои от текстовете в последния действащ документ от 2021 г. Това, което може да очакваме като промени или поне да бъде дебатирано касае:

  • Състезателната дистанция във всички серии. Мнонзиството се обедини върху идеята тя да бъде увеличена до 40-45 километра, спрямо преди заложените за 2021 година – 28-30 километра.
  • Разрешеното гориво за състезателните автомобили. Тази точка, породи доста спорове между някои от участниците в работната среща. По наше мнение тя ще остане за дебатиране по-скоро за следващия сезон, а до края на 2022 г. да важи текста от миналия сезон, именно „Горивото трябва да съответства на изискванията на Чл. 252.9.1 от Приложение „J”“
  • Килограмите в Серия „Лада“, да бъдат изравнени при X2 с килограмите на серия „Спорт“. За X3 с килограмите на серия „Туринг“.
  • Автомобилите в клас RC4, ще получат шанс да се борят в индивидуално класиране при положение, че техническата комисия е в състояние да гарантира че същите отговарят на хомологационния фиш.
  • Рестриктори на турбините в серия „Макси“ предизвикаха разнопосочни настроения. До колкото успяхме да разберем във формални разговори – основните действащи фигури в най-бързата серия са подготвили два мотора. Със сигурност въвеждането на рестрикторите би било свързано с допълнителни финансови разходи, което ни кара да смятаме че има голяма вероятност да отпадне поне за 2022 г.
  • Самосезиране на спортните комисари. Отговорността за разследване и налагане на наказания при евентуален инцидент, няма да бъде само в ръцете на пилотите. По искане на мнонзиството беше предложено и до голяма степен прието твърдението, че спортните комисари трябва да контролират тези процеси, като в същото време състезателите да си запазят правото да подават контестации.
  • Технически контрол върху работния обем. От известно време насам витаят слухове, че някои от пилотите в серията до 1600 куб. см. са с двигатели извън параметрите на серия „Спорт“. Беше предложено и до голяма степен единодушно прието техническата комисия задължително да измерва работния обем на първите трима в условията на закрит парк.

Очаква се дискутираните промени и предложението за запазване на рамката от миналата година да бъде гласувана в най-кратки срокове и до 15 Август най-късно да бъдат обявени правилата за 2022 г.

На срещата бяха дискутирани и други теми, но поради липсата на дневен ред до голяма степен нещата излязоха извън контрол и работната среща се превърна в говорилня.

1 Коментар

1 Коментар

  1. Pingback: 48 заявени участници за Писта София 2022 | Pitlane.TV

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

юли, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Писта

X