Connect with us

Писта

Ще започне ли сезонът в автомобилния спорт?

С разхлабването на противоепидемичните мерки, би следвало да видим и първите автомобилни състезания за 2021 г.

След последните новини от вчера (8 Април 2021 г.) и по-конкретно разхлабването на рестрикциите породени от третата COVID-19 вълна – всички приятели на автомобилния спорт с трепет следят случващото се на моторспорт сцената у нас.

И докато във северната ни съседка (Румъния) шампионатите започнаха нормално и по график, то за съжаление някои дългоочаквани състезания у нас преминаха в графа “отложени”. Това са първият старт в националния шампионат по планинско изкачване – “Планинско Шумен 2021” и първият кръг от драг шампионата “Драг Кондофрей 1”.

Към момента всички погледи са вперени в предстоящите две състезания от автомобилния календар – “Рали спринт Пещера” и “Планинско Диамо 2021”. До голяма степен те ще бъдат индикатор как и по какъв начин ще започне сезонът. С оглед  на това, че учениците в края на Април се връщат под редовна форма на обучение и предстои отварянето на молове, киносалони и други, то е много вероятно за началото на автомобилните надпревари да бъде разрешена публика. Така и трябва да бъде предвид непрофесионалния характер на състезанията у нас, защото 99% от организаторите запълват дупките в бюджета благодарение на местни спонсори и благодетели. Партньорите от своя страна не са много във възторг от идеята “Състезания без публика” и на двете неща трябва да се гледа като на скачени съдове.

На фона положението “Всяка заповед е предпоследна”, от автомобилната федерация излязоха с противоепидемиологични мерки към организатори и участници. Те включват набор от предписания включващи:

 • Съобразно спецификата на дадена дисциплина е препоръчително регистрацията за участие в дадено състезание да се извършва по електронен път.
 • Всички прилежащи документи свързани с дадено участие като програми, специфични изисквания, допълнителен правилник и други следва да се публикуват от организатора своевременно на електронната страница на състезанието.
 • Получаването или предаването на документи, удостоверяването и декларирането чрез собственоръчно полагане на подпис и др., да се извършва само от заинтересованото лице или неговият настойник в случай на непълнолетен участник, като ползването на лични предпазни средства (ЛПС) е задължително.
 • Състезателите са длъжни да предоставят декларация по образец в която да декларират: Липса или наличие на контакт с лице/а с установена COVID-19 инфекция; Информация относно здравния си статус свързан с COVID-19 инфекция;  Друга информация необходима с цел превенция на разпространението на вирусната инфекция. В случай, че състезател откаже попълването на съответната декларация, то заявката му се счита за невалидна без право на обжалване.
 • Автомобилите и екипировката, с които даден участник има намерение да участва в дадено състезание подлежат на задължителна проверка, като се спазват следните изисквания: Всеки един автомобил може да бъде представен от едно лице (механик, състезател и др.);  Екипировката (каски, екипи и др.) е препоръчително да бъде предварително дезинфекцирана с цел намаляване на риска за проверяващия технически комисар.
 • Забранява се струпването на участници в зоната на техническия преглед, като за безопасна дистанция между два автомобила/участници се счита разстоянието от 2 метра.
 • Брифингът със състезателите и предоставянето на допълнителна специфична информация да се извършват по следната процедура: Традиционният брифинг ще бъде заменен с електронен такъв, като информацията ще се предоставя на спортните клубове, които имат отговорността да предадат информацията на своите участници.
 • За всички дисциплини, струпването на състезатели и/или лица от екипа без необходимата дистанция от 1.5м. е забранена. Позиционирането в сервизния и закрит парк на състезателите става само след изрично указание за това от страна на организатора, като се спазва дистанция от минимум 3 метра между отделен сервизен автомобил и прилежащите му тенти, рекламни стендове и др.. Неспазването на инструкциите от страна на състезател води до неговото отстраняване от даденото състезание.
 • Препоръчително е да се избегне струпването на няколко състезателя от един клуб в общ бокс като минималната площ за един състезател трябва да бъде поне 6 кв. м.
 • Препоръчително е да се избягват струпвания от страна на лица, които пребивават в зоните на сервизния и закрит парк.
 • Препоръчително е намаляването на броя на гостите (лица, които не са свързани пряко с участието на състезателя) в сервизния и закрит парк.
 • Паркирането на лични автомобили (различни от сервизни автомобили) се забранява в зоната на сервизния и закрит парк на състезателите.
 • Използваните ЛПС – (маски, ръкавици, опаковки от дезинфектанти и др.) трябва да бъдат разделно изхвърляни в обозначените за това места и не трябва да бъдат смесвани с останалия боклук.
 • Безразборното изхвърляне на ЛПС извън определените за това места се наказва с глоба от 100 лв. наложена на лицето извършило нарушението.

Целият текст от наредбата на АФБ за организиране и провеждане на автомобилни състезания в условията на COVID-19 може да видите тук.

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

април, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Писта

X