Connect with us

Sim Racing

Виртуалните състезателни шампионати по света и у нас

Ландо Норис е един от най-активните състезатели във виртуалните шампионати.

В момента човечеството изживява един от най-трудните си моменти от втората световна война насам. По цялото земно кълбо, не остана незасегната държава от коронавируса, а най-голямата жертва на безпрецедентните мерки за сигурност стана спорта. Изведнъж социалният феномен наречен “Спорт” изчезна – няма футбол, няма Формула 1, няма почти нищо. Почти сигурно ще бъдe отменена и Олимпиядата в Япония… Изолацията в Европа и по света, в рамките на последните 2 седмици обаче обрисува нови хоризонти за нещо непознато за повечето любители на спорта. Ако до преди тази зима гледахме на виртуалните спортни шампионати като на игри за губене на време, то липсата на поле за изява сред спортистите и огромните парични потоци стичащи се в тази индустрия са на път да ускорят появата на един нов феномен наречен eGaming.

Компютърните игри за последните 10-15 години претърпяха огромна еволюция. Нуждата на пазара отвори толкова много нишови решения, че напрактика едва ли има спорт, който да няма електронен вариант. За щастие на нас феновете на моторните спортове, един от най-добре развитите сектори на eGaming са автомобилните симулатори. Като започнем от аркадни игри като Need For Speed, преминем през по-специализирани заглавия като Gran Turismo и Forza Motorsport, та стигаме до симулатори доближаващи се до реалните физики на истински автомобили и трасета при платформи като iRacing и Assetto Corsa.

Кадър от състезание в румънски виртуален шампионат Racing League Romania

Връщаме се отново на баналнате тема наречена коронавирус. По всичко изглежда, че поне още месец-два светът ще е заложник на извънредното положение. В моторспорт средите (и не само) започнаха да се появяват редица виртуални състезания. Най-високото ниво в автомобилния спорт – Формула 1 направи истинско шоу с провеждането на виртуалното Гран При на Бахрейн. Световните раликрос серии и Nascar също обявиха, че започват виртуален шампионат. WTCR пък провеждат електронни състезания още от миналата година. Изключение не правят и далеч по-безизвестни серии. В Румъния от миналата година се провежда Racing League Romania на платформата Asseto Corsa като на последното състезание от вчера (29 Март 2020) грида беше пълен – 30 пилота. Македония пък провежда Балкански Юго Шампионат, на местни виртуални трасета. И там стартовата решетка е пълна.

У нас виртуалните състезания се свеждат до приятелски групи, които разцъкват помежду си. Последните няколко дни се заформиха няколко наченки за нещо по-сериозно, но идеята за виртуален шампионат изглежда все още далечна и неоформена. В едната от групите, където се събират да карат на Gran Turismo са Димитър Кондев, Косю Йорданов, Иван Влъчков, Димитър Драганов и други. Те са избрали по-достъпния начин да се забавляват, тъй като играта е за Playstation 4 и не е задължително да се инвестира в допълнителна периферия. Друга група пилоти като Георги Дончев, Павел Лефтеров, Искрен Пондев, Георги Димтров, Васил Жеков, Бойко Шопов, Стефан Цанков (Арчи) и други се организират в симулатора iRacing. При тази платформа необходимостта от волан и педали е задължителна, както и компютърна конфигурация в среден клас.

Свилен Стратиев (277), Павел Лефтеров (6), Искрен Пондев (9), Радослав Дангов (33) и Христо Ублев (26) на легендарния завой „Червената вода” – Спа-Франкоршан.

Виртуалните състезателни серии крият в себе си голям коз. За първи път еволюцията на технологиите дава възможност на феновете да премерят сили с истински пилоти в напълно безопастна среда и при сравнително равни условия. Това е революционен гейм-чейнджър, който със сигурност ще привлече много нови фенове в света на автомобилния спорт из цялата планета. Сега имаме шанс да започнем наравно с големите организатори и промоутъри. Наясно сме, че е невъзможно да вървим наравно с тях дълго време. Но кога за последно българския спорт е имал възможност за равно начало с нещо, което в обозримо бъдеще ще бъде световен тренд?

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

април, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Sim Racing

X