Connect with us

Писта

В Троян ще се проведе среща за обсъждане на правилата от новия сезон в пистовия шампионат

Снимка: Милен Боев

На 2-ри ноември в град Троян ще се проведе среща, на която ще бъдат обсъждани правилата за сезон 2020 в националния шампионат на затворен маршрут. За съжаление обаче, повечето пилоти и отбори, които участват в пистовите надпревари узнаха за това събитие от нас. Каква е причината, те да не бъдат поканени? Не бихме могли да отговорим, но пък питаме:

– Трябва ли да се чуе мнението на пилотите?
Разбира се – трябва! Това е риторичен въпрос. Във всяка нормално действаща администрация обратната връзка е едно от най-важните звена при формулирането на каквито и да е било правила. Състезателите, отборите и организаторите са главните действащи фигури в шампионатите и тяхното мнение и позиция трябва задължително да се взима под внимание! Нещо, което в българския автомобилен спорт изглежда като химера. Не защото е невъзможно, а защото вероятно липсва желание и ясна визия как трябва да стане този процес.

– Защо не се търси гледната точка на пилоти и клубове?
Тук ясен отговор едва ли може да бъде даден. До голяма степен според мен обаче, проблемът произлиза и от факта, че една голяма част от пилотите не четат наредбите и специалния правилник. Не са запознати с правата и задълженията, които имат. Не са заинтересовани до край – проблемите, които изпитват поради неясен регламент или неправилното му прилагане, да бъдат решени. Това положение създава комфортна среда за официалните лица, от които зависи правилата да бъдат прецизирани и прилагани.

– До кога ще се упражняваме?
Въпреки, че мнозина от феновете на автомобилния спорт иронизират футбола, не напразно той носи прозвището “цар футбол”. Цар е защото е една проста игра, която относително не е променяла драстично правилата си и целия свят я разбира и гледа. Представете си, ако футболът бива подложен на “упражненията”, на които бе подложен шампионатът на затворен маршрут през последната година! Та… само в 5 кръга, бяха променени цели 3 пъти правилата, по които протича състезателният уикенд. Та той (футболът) в момента е разтърсван от световна критика заради въвеждането на системата за видео повторения (ВАР). Какво би било ако всеки кръг се играе с различен брой играчи, различен брой полувремена, нарушенията се свирят по различни критерии и т.н?

Крайно време е правилата да бъдат прецизирани и уточнени, така че в следващите да речем 5 години те да не бъдат променяни. Това обаче няма как да се случи, без всички заинтересовани лица в шампионата (федерация, организатори, клубове и състезатели) да седнат на масата за преговори, да изложат и защитят своите тези, и единодушно или с мнозинство да очертаят правилата за един по-дълъг период от 1 година. Иначе рискуваме да запишем отново един нулев (пробен) сезон, и още дълго да чакаме нещата да започнат да се случват… Което би било много жалко, тъй като интерес към шампионата на затворен маршрут не липсва!

В тази връзка апелираме всички пилоти и отбори, които имат предложения да ги оформят в документ (писмо) и да ги адресират официално до комисията на затворен маршрут през федерацията.  Надяваме се всички гледни точки, да бъдат взети под внимание и най-малкото да бъдат изложени пред комисията, която ще обсъжда промените в правилника за новия сезон. 

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

декември, 2023

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Писта

X