Connect with us

Интервюта

Георги Дончев в интервю за отминалия Lap Battle

Вижте какво сподели един от най-добрите ни пистови пилоти и организатор на събитието Overdrive Lap Battle

Снимка: Georgi Donchev / Георги Дончев, Facebook

На 8-9-10 ноември се проведе за пореден път едно от най-интересните мероприятия за пистовите любители – Overdrive Lap Battle на писта Серес, Гърция, организирано от отбора на Overdrive Racing Team.

За тези три дни феновете имаха възможността да се докоснат до истински пистовите коли, чуждестранни пилоти, както и много други “мускулести” серийни автомобили.

–  Здравей Георги, как протече състезанието за теб от организационна гледна точка?

Ако става въпрос за Лап Батъл, то е важно да се отбележи, че това не е състезание в идеалния смисъл на думата. Да, има времеизмерване на всички автомобили, които пожелаят, което всеки може да сравни с това на другите, но по-скоро има любителски характер. Относно протичането, с малки изключения, протече прекрасно. Смея да твърдя, че събитията стават все по-добри и все по-профилно насочени към самото пилотиране, което е нашето желание от самото начало. Социалният аспект не се пренебрегва, но участниците, като че ли сами търсят все повече изживяването на пистата отколкото съпътващите го лайфстайл елементи. Създава се страхотна среда за развитие, където освен професионалните ни инструктори/треньори, всеки по-начинаещ може да се обърне към вече по-опитните ни клиенти и да добие ценен ноухау.

Снимка на Car Photography by Ivan Dimov.

– Изпитахте ли някакви проблеми по време на събитието?

Подобен тип събитие в този стадий на развитие не може да мине без абсолютно никакви проблеми, но общо погледнато, те бяха в рамките на допустимото и в нито един момент не се отразиха на качеството на изживяването на участниците.

– Колко участници присъстваха на пистата?

За трите дни в които се проведе основната част от събитието в различни моменти през събитието минаха над 70 участника, като както вече е известно, стрикнтно спазвахме лимита от 50 коли за всеки даден момент от уикенда.

– Времето беше ли с вас? През съботния ден, мисля че валя дъжд, това добре ли беше за всички или ви обърка преследването на перфектна обиколка?

Въпреки кратките превалявания в събота и неделя, пистата остана суха в 90% от времето и така, смея да твърдя, че по никакъв начин не се отрази на количеството обиколки, които всеки успя да завърти.

Снимка на Car Photography by Ivan Dimov.

– Успяха ли феновете да се докоснат до колите, пистовата дисциплина и пистата?

Разбира се, както винаги, всички имат възможност да се докоснат и снимат с всички коли и да усетят атмосферата на пистата. Относно дисциплината, тя се усеща повече от участниците, но не остава задкулисна и за феновете.

– Имаше ли публика на трасето?

За пръв път откакто организираме събитието, трибуните във вътрешната част на пистата бяха пълни. По груби сметки в събота имаше над 1500 човека зрители, в другите дни може би малко по-малко, около 1000.

Снимка на Car Photography by Ivan Dimov.

– Традиция е на ваше събитие да има и чуждестранно присъствие, би ли разказал кои пилоти взеха участие тази година?

Част от екипа на организаторите бяха българският пилот Павел Лефтеров и гръцкият картинг шампион Джордж Каракулас. Също, като гости на Overdrive Racing уачстие взеха Кристиян Енгелхарт – Уъркс Пилот на Lamborghini и световен шампион в Blancpain Series от 2018-та година, който помагаше с настройките на държащият рекорда на пистата Mercedes AMG GT3, както и Игор Валилко – един от топ пилотите в Едномарковите Серии на Porsche – SuperCup и Carrera Cup Германия.

Игор постави нов рекорд за Cup кола, който доскоро се държеше от Марвин Дийнст, поставен преди цели 3 години, отново на събитие от сериите Lap Battle.

Също така присъстваха няколко звезди от българската сцена, именно Констатин Маршавелов, Камен Василев и Илия Царски, който също се появи за кратко. Имахме и сериозно гръцко участие. Два екипа, един от Formula Renault, които тестваха LMP2 прототип и отбор от Super Trofeo Series на Lamborghini, които пък тестваха своят състезателен Huracan Super Trofeo.

Снимка на Мартин Н.

– Какъв е рекорда на пистата при GT3 класа и при GT3 Cup Car? Успяха ли да се подобрят рекордите?

Марвин, когото споменах по-горе, доскоро държеше и двата рекорда, като продължава да държи този за GT3 кола, която е собственост на един от нашите редовни участници, именно Mercedes AMG GT3 с време 1:12.3. Рекорда за Porsche Cup кола вече принадлежи на Игор Валилко с време 1:16.0.

– Кое остана незабелязано от обективите на фоторепортерите?

Мисля, че обективите уловиха всичко, освен може би огромните положителни емоции у хората. За да се докосне човек до тях е хубаво да присъства лично.

Атмосферата не може да бъде пресъздадена напълно по снимки или текст. Смятам, че досега не е имало събитие с толкова впечатляващи като представяне коли накуп нито в България нито в Гърция, което бяха и думите на управителите на пистата.

– С какво се отличава Овърдрайв Лап Батъла от другите мероприятия в България?

Трудно е да отговоря на толкова общо поставен въпрос. Нямам наблюдения върху всички български събития, но ако трябва да посоча едно нещо, което ни отличава, това е огромният микс от различни нива пилоти от топ световни такива до такива, които за пръв път стъпват на писта. Може би също и огромният брой наиситна бързи коли и  пилоти. Имахме около 30 коли с времена под 1:30, което се смята за доста добро време на тази писта. 15 бяха колите под 1:25, половината от които под 1:20 което вече е състезателно темпо, за най-бързите класове състезаващи се на това трасе по принцип.

Снимка на Мартин Н.

– Как протече мероприятието за теб от гледна точка на пилот?

Не успях да си обърна много време, защото гледах да помагам на екипа и участниците, колкото мога повече. Направих общо 4 сесии за трите дена и честно казано, не успях да уцеля идеални условия за „перфектна обиколка“. Въпреки всичко съм доволен, че успях да покажа, че мога да бъда относително бърз в кратки сесии, без голяма подготовка, което за мен е много важно.

Снимка на Car Photography by Ivan Dimov.

– Какво да очакваме от теб и отбора през следващия сезон?

Още градим програмата за сезона и предпочитам тя да остане тайна за сега. Имаме доста интересни планове, но не искам да възбуждам емоции преди да сме фиксирали всичко. Ще разберете веднага щом сме готови с финалния план.

– Благодаря ти, че отдели време за това интервю, пожелаваме ви успех, това което правите е страхотно!

И аз благодаря! На всички които взеха участие, също благодаря, за това че подкрепят каузата да популяризираме спорта в България.

Снимки: Иван Д. (Car Photography by Ivan Dimov); Мартин Н. (M Photography) 

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

март, 2023

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Интервюта

X