Connect with us

Гимкхана

Затъмняване на автомобилни стъкла – плюсове и минуси

Леката кола е не просто средство за придвижване от точка А до точка Б. Тя е удобство, комфорт и класа. Автомобилът, който караме в ежедневието си, намеква за личността ни, а за да я подчертаем още повече, не рядко се замисляме и за добавянето на някои ефектни екстри като специално озвучение, подобряване на екстериора, затъмняване на задните прозорци със специално фолио. Разгледайте предложенията на Maxauto24.com

Колко могат да бъдат затъмнени стъклата на автомобила по закон

Ако редовно се обръщате след автомобили с тъмни стъкла, то значи се чувствате привлечени от подобен екстериор. Това на свой ред напълно би оправдало решението Ви да извършите затъмнение и на Вашите автопрозорци. Преди да преминете към действие, е желателно да се запознаете с действащия закон за движение по пътищата, който гласи, че светлопропускливостта не може да е по-малко от 70%. Забраната за затъмняване на стъклата като цяло вече е напълно отпаднала, но това не отменя изискването да се съобразите с установените стойности. 

Какви са плюсовете и минусите

Затъмняването на прозорците на леката кола ще придаде загадъчност и стилно излъчване на автомобила. Обикновено се извършва фолиране на задните стъкла, за да не се нарушава добрата видимост, като неговите предимства са:

 • Запазва автомобила охладен и защитен от вредните УВ лъчи;
 • Авто фолио за лепене може да се открие с различни проценти на затъмнение;
 • Затъмняването е подходящо за повечето модели и марки коли;
 • Намалява слънчевите отблясъци;
 • Дълъг експлоатационен срок;
 • Спокойно шофиране;
 • Защита на интериора;
 • Понижаване на разходите за охлаждане на колата и др.

Дали ще извършите затъмняване на прозорците на автомобила си е изцяло Ваше решение, което не бива да взимате прибързано. Ако се стремите към максимална дискретност, още сега вижте изгодните предложения на Maxauto24, но ако смятате, че подобен авто ефект не е по вкуса Ви, оставете стъклото прозрачно и се придържайте към класическия автомобилен екстериор. А и като всяко друго нещо, така и затъмняването на стъкла си има своите недостатъци. Не знаете кои са те? Ето ги и тях:

 • Наличие на драскотини и дразнещо лъщене;
 • Риск от санкции за неправомерно тониране;
 • Намаляване на видимостта; 
 • Влошаване на естетиката.

Имайте предвид и тези неща, когато сте на път да тонирате задните прозорци на леката кола. Обмислете добре всички възможности, за да не се разкайвате след време за взетите решения. 

Как се лепи фолиото

За да извършите правилно затъмняване на стъклата, е нужно да се придържате към някои прости, но важни правила. Те ще Ви отведат до желаните резултати, а автомобилът Ви ще придобие загадъчността, към която се стремите. Първо трябва да почистите добре прозореца, а след това да изрежете фолиото в нужната форма, ако не сте избрали готови шаблони. Залепете и проверете за неравности. Завършете процедурата. 

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

юни, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Гимкхана

X