Connect with us

Интервюта

Организаторите на Рали Сливен: Научихме от медиите, че състезанието ни е отменено (интервю)

Как се отменят състезания с 40 годишна история и дали FIA знае истината за автомобилния спорт в България. Потърсихме организаторите на Rally Sliven за да видим и тяхната гледна точка.

Снимка: Facebook страницата на Rally Sliven

На 14 Март 2020 г. беше публикувано съобщение до медиите от председателя на АФБ, в което се информира обществеността, че най-добре организираното рали в България (Monbat Rally Sliven) няма да се проведе, поради ред причини. В тази връзка се свързахме с Атанас Чанев от АСК Скорпион за да научим каква е тяхната гледна точка по казуса.

– Вчера в медиите излезе новината, че Рали Сливен няма да се проведе тази година? Можеш ли да ни потвърдиш или опровергаеш информацията?
Здравей Миро! Аз също научих това от медиите, и това доста ме изненада, понеже същия ден АСК „Скорпион“ беше приет за член на федерацията на Камен Михайлов (Автомобилна Федерация на България), и би трябвало да няма никакви пречки за провеждането на Монбат Рали Сливен. Ние, като клуб организатор на състезанието, нямаме официално писмо за отказ за провеждане му като кръг от Българския рали шампионат и Европейския рали трофей.

– От федерацията твърдят, че вашия клуб дължи пари от таксата на ФИА за миналогодишното състезание. От текста става ясно, че едва ли не умишлено сте протакали решението рали Сливен 2020 да не се състои. Каква е вашата позиция?
За 2019 година единствената останала неплатена сума е в размер на около 2000 лв. от таксата, която се дължи на СБА за организирането на кръг от Европейския рали трофей. Същата в продължение на 3 години беше поемана от Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС), като по този начин тя ни подпомагаше като организатор. Знаете, че ние не разчитаме на държавна помощ, а на нашите спонсори и спомоществователи, и след всичките неразбории в спорта в последните години бе голямо предизвикателство да осигурим необходимия бюджет, който е около 100 хил. лева, за организирането на Монбат Рали Сливен 2019. Въпросната такса ни беше поискана официално от Камен Михайлов, в качестовото си на председател на АФБ,  в деня на откриването на Монбат Рали Сливен 2019, а документ по който да платим ни бе предоставен чак през месец септември.

Автомобилна федерация на България ни заплаши, че ако не разплатим сумата, за следващата година състезанието няма да е част от европейския трофей. Въпреки, че не беше включена в бюджета ни, ние направихме частично плащане и остана неплатена част в размер на 2 000 лв., която бяхме готови да платим в момента, в който се уточнят постъпленията от рекламните договори за тази година.

Протакането, което споменава Камен Михайлов в писмото си към медиите, не е от наша страна. Имахме среща края на януари месец с него и Калоян Станчев, където мисля че изяснихме всичко, което касаеше бъдещата ни работа – на тази среща беше поет ангажимент от нас да станем членове на федерацията им, което е единствения законен начин към момента, за да можем да провеждаме състезанието си. Срокът, който на няколко пъти потвърдихме към АФБ, въпреки техните искания всичко да стане „на пожар“, бе средата на февруари.

Уви, Михайлов започна да изпраща поредица от писма, които не почиваха на никви реални доводи, до Община Сливен, Министерство на младежта и спорта и Министерство на вътрешните работи, с целта, както той се изрази, “да ни сплаши”. В същото време регламента вече беше изпратен на АФБ, и чакахме отговор с корекции, ако има такива. Напомням, че срокът за изпращане на необходимите документи за получаване на виза от страна на FIA за провеждане на кръг от Европейския рали трофей е 3 месеца преди старта на състезанието, а за Българския рали шампионат – 1 месец преди старта (ясно записан срок в документите на АФБ).  В нашия случай 13 март 2019 година бе крайният срок за представяне на документите пред международната федерация, а те бяха изпратени към АФБ няколко седмици по-рано.

От тогава насам, въпреки многократните ни въпроси какво се случва с нашите документи, не получихме никакво официално становище, а само скалъпени обяснения от Станчев по телефона.

– При всички тези обвинения от страна на АФБ, възможно ли е най-добрия организатор на рали състезания в България да продължи работата си?
При положение, че срещу нас продължава негативната кампанията от страна на АФБ и всички тези безпочвени обвинения и лъжи, които между другото не са спирали от първия ден, в който получиха своя лицез от Министерството на младежта и спорта, не мисля че можем да продължим развитието на автомобилния спорт в България. В тази зловредна атмосфера, пълна с напрежение, интриги, и неистовото желание от страна на Михайлов и Станчев да ни провалят, е почти невъзможно да се работи. Въпреки всичко, ние сме изключително напреднали в процесът на организация на 40-то юбилейно Монбат Рали Сливен и можем да организираме състезание, отогварящо на всички необходими стандарти на FIA. Готови сме да преглътнем всички трудности и целенасочената кампания, която Михайлов и Станчев организират срещу нас в името на състезанието. Друг е въпросът, дали в АФБ някога е имало желание подобно рали да бъде проведено, защото пречките за това са единствено от тяхна страна.

– Застрашени ли са и други състезания според вас, чийто организатори не са съгласни с методите на управление на АФБ?
В краткото си съществуване до момента, Автомобилна Федерация на България доказа по недвусмислен начин, че е частна организация в лична полза на председателя ѝ Михайлов и генералния ѝ секретар Станчев. С действията си  до момента, тя по никакъв начин не оправдава лицензът, който е получила от страна на Министерството на младежта и спорта – развитие на нашия спорт няма, а напротив – състезания с традиции и бъдеще се затриват, поради личната неприязън на Михайлов към техните организатори. Примерите за това са много и това ясно личи от календарът, който АФБ публикува. Всеки, който е член на АФБ трябва да е наясно, че е платил такса да стане част от организация, в която първо ще бъде използван, а след това и изхвърлен. Принципът на действие в АФБ е прост – който не е съгласен с тях, задължително е против тях и ще бъде атакуван с всички възможни средства.

 

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

септември, 2023

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Интервюта

X