Connect with us

Интервюта

Флорентин Петре: Един ден ще се върна на пистата

Почти 10 години след титлата на Петре в националните серии на затворен маршрут, екипът на Pitlane.TV направи ексклузивно интервю с него.

Снимки: Petre Florentin / Facebook

През 2006 година румънският футболен национал Флорентин Петре акостира в отбора на ЦСКА (София). Дясното крило има 50 официални мача за армейците в първия си престои в България, в които отбелязва внушителните 21 гола. В сезон 2007/2008 става шампион на България по футбол с червените. Кариерата му продължава с трансфер в руският Терек Грозни (ФК Ахмат), а през 2010 година отново се връща в България, за да облече за втори път фланелката на ЦСКА. За румънския национален отбор Петре има записани 53 официални срещи в периода 1999-2009 г., в които е реализирал 6 гола.

През 2008 г. Флорентин Петре е единствения представител на “А група”, участвал на европейското първенство по футбол в Австрия и Швейцария.

С такава визитка едва ли някой е смятал, че малко след повторния му дебют за ЦСКА през 2010 година – Флорентин ще стане един от малцината спортисти успявали да станат шампиони в два напълно различни спорта – футбол и автомобилизъм. Почти 10 години след титлата му в националните серии на затворен маршрут, екипът ни направи ексклузивно интервю с него.

– Здравей Флори. Правим с теб това дистанционно интервю. Как си? Къде се намираш в момента и с какво се занимаваш?
– Здравей! В момента съм си вкъщи, със семейството ми. Спазваме мерките наложени заради пандемията. Както знаеш всички футболни първенства са прекратени и не мога да тренирам.

– Ти си един от малкото спортисти в България, който е ставал шампион в две напълно различни дисциплини – футбол и автомобилизъм. Разкажи ни малко повече от къде идва страстта ти към бързите автомобили и кой те запали по автомобилния спорт?
– Горд съм че успях да стана шампион в два различни спорта. Бързите коли винаги са били моя страст, а по автомобилния спорт ме запали моя приятел Румен Дунев. Футболът и автомобилизмът са много различни спортове, но изискват една и съща дисциплина. Както във всяка една област професионализмът е най- важния компонент. За мен автомобилния спорт беше нещо съвсем ново, различно и двете години в които се състезавах бяха уникални.

Румен Дунев, Флорентин Петре и Ричард Груев (Писта Дракон)

– Как успяваше да съвместиш кариерата си на професионален футболист и автомобилен състезател?
–  Не беше доста трудно, тъй като бях към края на футболната си кариера и тогава реших да опитам нещо ново. Реших да си вложа душата в нещо което си заслужава – мечтата ми да участвам в автомобилен шампионат.

– Тази година се навършват 10 години от титлата ти в обединената група А и N до 1600 куб. см и в клас А6 от националния шампионат на затворен маршрут на България. Спомняш ли си кое ти беше най-трудното състезание в този сезон?
– 10 години?! Толкова бързо е минало времето?! Най-тежкото ми състезание беше в Бургас, защото това беше състезанието, в което се реши титлата, а и имах проблеми с колата – още на тренировките Ерменков ме удари. Но важното е че успях да спечеля и състезанието и титлата.

– За разлика от футбола, автомобилният спорт е по-индивидуален. Въпреки, че зад успехите на един автомобилен шампион стои до голяма степен и работата на екипът му (мениджър, механици и други) – тя (работата на екипа) остава малко в сянка. Би ли споделил с нас, кои бяха хората до теб, които ти помогнаха да станеш шампион?
– На първо място семейството ми, които бяха до мен на всяко едно състезание. Механиците изиграха много важна роля във всеки един етап колата да е перфектно подготвена. И също така Румен Дунев, благодарение на когото имах възможността да се състезавам с най- добрата кола в моя клас (Renault Clio Super 1600).

– Карал си на повечето трасета в шампионата на затворен маршрут на България. Имаш ли любима писта и ако да, защо тя ти е любима?
– Любимата ми писта е Дракон. Писта на която изпитах най-много адреналин! Там наистина си проличава кой е добър пилот.

Флорентин Петре, Йордан Тодоров и Георги Пейчев на Писта Дракон (Сезон 2011)

– Има ли подобен пистов шампионат (затворен маршрут) в Румъния?
– Да имаме организиран шампионат, но са по малко кръгове – 3 на брой. Иначе пистите са доста добри.

– Като заговорихме за Румъния – там имате силен шампионат по планинско изкачване и рали. Участвал ли си на такива състезания и ако да, кой вид надпревари повече ти допада? Пистовите състезания или рали/планинско?
– Участвал съм и на планинско, и на рали тук в Румъния. На ралито имах българин за навигатор – Христо Христов, бившия навигатор на Дунев. На планинско съм участвал един единствен път и спечелих първото място в моята група.

– Продължаваш ли да следиш как се развива автомобилния спорт в България и достигна ли до теб информацията за скандалите около отнетия лиценз на Българска Федерация по Автомобилен Спорт?
– Следя онлайн състезанията. Не знам каква е ситуацията с лиценза, но се надявам да се оправят нещата! Най вече заради многобройните фенове на този спорт в България.

– Имат ли шанс феновете на автомобилния спорт в България някой ден отново да те видят на старта на някое състезание или автомобилизма вече е затворена страница за теб?
– Не е затворена страница. Със сигурност един ден ще се върна на пистата!

– И един последен въпрос – Следиш ли нашия проект Pitlane.TV и ако да от къде разбра за него?
– Следя ви от доста време и много ми допада професионализма вложен в този проект. Открих ви в интернет и ви следя активно с най-голямо удоволствие!

 

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

март, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Интервюта

X