Connect with us

Alfa Romeo Spider от 1985 година

Класики

Alfa Romeo Spider от 1985 година

На петнадесетия парад на ретро автомобили и мотоциклети в Бургас си поговорихме с Иван Апостолов – собственик на Alfa Romeo Spider от 1985 година. За страстта му към класическите автомобили може да научите в интервюто, което направихме с него.

Би ли се представил пред нашата аудитория?
– Здравейте. Казвам се Иван Апостолов, на 43 години от Бургас. Тук на ретро парада съм дошъл с Alfa Romeo Spider от 1985 година. Колата е оборудвана с бензинов агрегат, с работен обем от 2000 куб. см.

От кога си запален по класическите автомобили?
– Може би от ранна детска възрас, но може би не съм го осъзнавал. Първата кола, която закупих беше Москвич 408, повлиян от това че преди това съм имал Москвич 412. Него го продадох и след това закупих Mercedes 450 SL, който напълно реставрирах. Тъй като нямам място за две коли продадох и него и се сдобих с настоящия автомобил Alfa Romeo.

Разкажи ни малко повече за Alfa-та!
– Автомобила, както казах е с двулитров бензинов двигател, с два двойни карбуратора. Това е европейското изпълнение. Американската версия е с първия инжекцион, който е механичен. Скоростната кутия е 5 степенна, ръчна. Преработки съм правил по озвучителната система, окачването, ходовата част и джантите. Останалите процедури са били козметични.

А защо точно Alfa Romeo?
– Защото съм почитател на всичко италианско да кажем. Alfa Romeo е марка с уникален дизайн. Тъй като не бих си купил Alfa Romeo за постоянен автомобил, но за ретро автомобил бих… Макар че съм имал Alfa Romeo в тийнейджърските години. Бих казал, че това е евтино Ferrari. Хората които не могат да си позволят Ferrari, концепцията на FIAT са направили Alfa Romeo за да може ние любителите на красивите автомобили да може да закупим такъв автомобил.

Какви са ти плановете за развитие на Алфата?
– На Алфата, която към настоящия момент имам повече от това няма какво да се постигне. Тя е доста добре реставрирана. От тук нататък иска добра поддръжка, пастиране, лакиране и добро зазимяване.

Всеки ден ли я караш?
– Не е за всеки ден, защото колата  ще се измори. Карам я за удоволствие – за ресторанти, за кафенца. Рядко я вадя – между 500 и 1000 км. годишен пробег. Не повече от това.

Липсва ли характер и идентичност в един съвременен автомобили?
– Според мен новите автомобили са по-комерсиално насочени с потребление 3, 4, 5 години. Изключения при новите модели все пак има. Всеизвестен факт, е че старите автомобили издържат повече, защото материалите с които са направени са по-качествени. Имало е повече метални части отколкото пластмасови. Старите коли имат характер и класа. Бъдещето е в новите автомобили. Скоро може да станем свидетели на ниско прелитащи коли – електрически, водородни и т.н.

 

 

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

юни, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Класики

X