Connect with us

Картинг

Адреналин и високоскоростно преживяване на “ЕКО 24 часа на България” в град Кюстендил

„ЕКО 24 часа на България“ отново събра професионални пилоти, автомобилни ентусиасти и звезди, които показаха своите умения и премериха сили в дебютната надпревара в град Кюстендил.

Вторият кръг от Европейският картинг шампионат за издръжливост стартира на 17.06 точно в 12.30 часа, като за първи път картинг писта Пауталия в град Кюстендил се превърна в арена на битка между най-добрите картинг пилоти от целия свят. За шеста поредна година България бе домакин на едно от най-големите картинг ендюрънс състезания в света, част от Sodi World Series.

В състезанието се включиха над 210 пилота от 14 нации, разпределени в 41 отбора и в три категории: PRO, GOLD и SILVER.

С най-добър резултат и над 1500 направени обиколки, първи на почетната стълбичка в категория PRO се качи немският отбор PF Racing Team, следван от швейцарския тийм на Eiriz Pro, който завърши с две обиколки зад победителите. Трета позиция в най-силния клас зае нидерландският отбор на Bluestar Racing Team.

В категория Gold на подиума се качиха само отбори съставени изцяло от български пилоти. На първо място се класира отборът на Slow But Trying, следван от X Concept и тимът на GT3 RS. В клас Silver победител отново стана български отбор –  Bumper Busters, следвани от Bosch ECS и VMW Racing Team.

В сериозната конкуренция на картинг писта „Пауталия“ се включиха много звезди на българския спорт и шоубизнес, за които бързите спортове са страст. Пилотите в “Отбора на звездите“- актьорите Наум Шопов и Леард Докле, реалити звездата Виктор Стоянов, Михаела Тодорова от Игри на волята, младият автомобилен и картинг пилот – Калоян Върбицалиев, носителят на няколко приза за треньор на годината през 2023 – Ивайло Борисов (треньор на Алберт Попов), и автомобилните влогъри Иван Ванов и Дани Рангелов се класираха на 36 позиция.

И през 2023-та, ЗАГОРКА отново подкрепя шампионата с инициативите си за безопасно шофиране и отговорна консумация, водени от марката Heineken 0.0 и посланието си „Когато шофираш, никога не пий“.

По традиция ЕКО България отново взе участие в надпреварата чрез свой отбор „Еко и приятели“ – отбор съставен от журналисти и победителя от играта на ЕКО преди състезанието.

Освен състезателен характер, надпреварата отново имаше и благотворителна кауза. Част от таксата за участие и лични дарения бяха предоставени на „Детското Отделение“ към МБАЛ Кюстендил.

Европейският шампионат по картинг ще продължи с още два старта за годината: на 27 август ще се проведе „ЕКО 8 часа на България“ отново  на писта „Пауталия“ в гр. Кюстендил, а на 30.09 – 01.10 „ЕКО 24-часа на България“ за първи път ще се проведе и на „Картинг писта Враца – B&S Racing Team.

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

юли, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Картинг

X