Connect with us

Други

Автомобилният спорт – заложник на политически лобита

Докато сезона на почивките тече с регистриране на рекордни температури по всички точки на света, то не по-малко горещо е по оста БФАС – АФБ

Драмата в автомобилния спорт няма край.

По всичко личи, че сюжетната линия покрай разкола в автомобилния спорт тепърва навлиза в кулминационната си фаза. И докато сезона на почивките тече с регистриране на рекордни температури по всички точки на света, то не по-малко горещо е по оста БФАС – АФБ. Днес в сайта на Автомобилна Федерация на България с нескрито задоволство бе оповестена новината, че Върховния Административен Съд (ВАС) е определил:


СПИРА допуснатото предварително изпълнение на Заповед № РД-09-393/18.05.2022 г. на министъра на младежта и спорта, с която на основание чл. 24, ал. 1, т. 2, предл. 1-во от Закона за физическото възпитание и спорта, е отнет безсрочен спортен лиценз № 1, издаден на Сдружение с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност „АВТОМОБИЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ“ за осъществяване на дейност на спортна федерация по чл. 18, ал. 2, т. 1 от Закона за физическото възпитание и спорта за „автомобилен спорт“.


Нещо, което ако се окаже истина ще направи опитите на БФАС да спаси сезона – напълно провалени. Съдбата на клубовете – неясна. А таксата за разглеждане на документи възлизащата на 3000 лв. и искана от Автомобилна Федерация на България – отново идва на дневен ред (към всички клубове, които са напуснали АФБ за да преминат към БФАС т.к. по смисъла на закона ще трябва да кандидатстват като нови клубове във въпросната организация).

Определението на ВАС е с дата 21 Юли 2022 година, като от 4 Август пък има друг документ, чрез който се спира влязлото в сила решение за издаване на лиценз №106 към БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО АВТОМОБИЛЕН СПОРТ. За втората част от решенията на комисията не можем да представим документ, тъй като същия липсва при официална справка по дело 6303 / 2022.  В търсене на истината, потърсихме гледната точка на останалите две страни замесени в делото – БФАС и бившия министър на младежта и спорта Радостин Василев. От страна на Българска Федерация по Автомобилен Спорт се свързахме с Румен Дунев, като същия потвърди, че все още не са се запознали с  детайли по текстовете на въпросното определение и най-вероятно утре ще излязат с официална позиция.


На въпрос към Радостин Василев „Какво може да произтече от това определение и застрашен ли е сезона и бъдещето на автомобилния спорт, в случай че решението влезе в сила?“ бившият министър отговори специално за Pitlane.TV:

Радостин Василев

Радостин Василев – бивш министър на ММС

„Върховния Административен Съд спира предварителното изпълнение на заповедта ми. Не я отменя. Има общо три определения на ВАС през последните няколко дни и целта е да остане лицензът на федерацията на Камен Михайлов“ (бел. ред. АФБ).

„Няма как по друг начин да квалифицирам действията на ВАС освен, че мафията държи здраво този съд. Същият съд, който се намеси и в действията на държавата на границата с Турция“ (бел. ред скандала на ГКПП „Капитан Андреево“).


 

Каквото и да произтече за в бъдеще – то при всяка вероятност ще бъде със срок на годност до 2 октомври 2022 година, за когато са насрочени парламентарните избори в България. Едно е сигурно обаче – автомобилния спорт у нас е жесток заложник на политическите хватки туширащи всички сфери на живота ни: енергетика, вътрешна и външна политика, съдебна реформа, спорт. И този процес в любимата за хиляди фенове дисциплина продължава да се случва от 2019 година, а краен срок за изход от обетования кръг – няма.

От тук насетне „цената“ ще бъде висока и плащана с десетилетия напред защото: Ще отблъсне и малкото останали ентусиасти в различните автомобилни дисциплини; Ще отблъсне и последните останали спонсори към дадени автомобилни състезания, отбори и пилоти; Ще накара хората с възможности да предпочетат състезания в чужбина;

А лиценза към ФИА, чийто праводържател продължава да бъде една частна фирма в лицето на „СБА“ продължава да бъде крайъгълен камък и може би в основата на всички минали, настоящи и бъдещи проблеми на автомобилния спорт в България.

3 Коментара

3 Коментара

 1. венелин урумов

  11.08.2022 в 15:35

  СБА не е частна фирма а сдружение в частен интерес регистрирано по закона за юридическите лица с нестопанска цел!СБА не е крайъгълен а ОСНОВЕН КАМЪК ЗАЩОТО СПОРЕД ЗАКОНА Е Н.С.В./национална спортна власт/за територията на Р.България!Винаги има причина за отнемане на лиценза и на АФБ и на БФАС защото не спазват ЗАКОНА !!!!!!!!!!Очаквам до нова година пак да бъде отнет лиценза на АФБ !!!!!!И докато не се разреши законово проблема със СБА между ММС и ФИА така ще е СПОРТ НЯМА ДА ИМА !!!!!!!!!!!!БФАС преди да изтеглят „“ЧЕРНИЯ ПЕТЪР““трябваше да свършат тази работа НО ЪКАЛ СИ ТРЕБЕ!

  • Мирослав Терзиев

   11.08.2022 в 16:05

   Сдружение, чийто основен капилат е еднолична собственост на „СУАБ-СБА“ ЕООД какво е? За мен е частна фирма.

 2. Pingback: Румен Дунев: Всички заедно ще се борим докрай! | Pitlane.TV

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

юни, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Други

X