Connect with us

Други

Автосервизно оборудване – необходима техника и инструменти

Жаргонното твърдение, че инструментът нe прави майстора не е точно, защото монетата има две страни. В днешно време, оборудването и техниката в един автосервиз са от доста голямо значение поради сложното устройство на съвременните автомобили.

Ако преди 30 години са се използвали 15-20 вида инструменти, то сега, за извършване на същите дейности, са необходими поне 100. Самите производители са го наложили чрез иновациите, които са въвели, и смяната на доста части може да бъде извършена само и единствено чрез използването на точно определен уред. Голяма част от днешните инструменти са създадени да спестяват време на механиците и да улесняват работа им.

Какво оборудване трябва да има в един автосервиз?

В зависимост от това в какви видове ремонти е специализиран автосервизът, може да има специфични инструменти, машини и други елементи. Автосервиз, специализиран в ремонт на климатични системи, няма нужда да притежава струг. Той, от своя страна, е необходим в работилница, занимаваща се с ремонт на хидравлични системи. Съществува обаче определен набор от уреди и инструменти, които са нужни почти навсякъде:

1. Подемници

Оборудване, необходимо за да се повдигне автомобила, тъй като в голяма част от случаите, достъпът до дефектиралата част е възможен само отдолу. Те се поставят стационарно и трябва да бъдат здраво монтирани. По този начин, могат да издържат голяма тежест и се избягват неприятни инциденти. Най-разпространени са хидравличните, но има и електрико-механични. За частично повдигане на автомобила може да използвате и преносими крикове, тип крокодил, или механични, които са подходящи и за любители.

2. Комплект гедорета с вложки и гаечни ключове

Необходими са навсякъде, дори и за ползване от обикновен любител. В тях са събрани най-масовите за ползване компоненти. Съдържат различни видове битове, тресчотки, удължения, карета и други.

3. Диагностична апаратура – задължително оборудване за автосервиз

Съвременните коли са с по-усложнена електроника. Диагностицирането и отстраняването на проблема може да се извърши, само когато се премине през така наречената диагностика на компютърните системи и модулите. Чрез запаметените в тях грешки и извеждането на живи данни, даващи информация за текущите стойности на всяка система, се получава насока и яснота за това какво точно трябва да се направи. Съществува диагностика, която е специализирана за всяка отделна марка автомобил. С нея са възможни доста повече операции, като обучаване на модули и задаване на параметри на работа, както и по-точно локализиране на проблема. Но на пазара съществуват и универсални скенери, които вършат чудесна работа за всички модели коли, припомнят от онлайн магазин Emveco.

оборудване за автосервизи

4. Машини за монтаж демонтаж на гуми и баланс машини
Оборудването вече се използва не само в специализираните гумаджийници. Поради голямото търсене на този вид услуга, особено през преходните сезони, като пролет и есен, доста автосервизи започнаха да предлагат тази услуга.

5. Специализирани инструменти за зацепване и смяна на ангренажни ремъци и вериги
Този сложен ремонт е задължителен. Извършва се на определен период от време и не може да бъде осъществен без професионални и точни уреди. Всеки производител е конструирал двигателя на автомобила по различен начин и обслужването му става със точно определено приспособление за целта, което не може да бъде заменен с друго.

6. Въздушни компресори и пневматика
Широко разпространени са във всички видове автосервизи. На тях могат да бъдат монтирани както пневматични принадлежности за ударно развиване на гайки, болтове и други, така и пистолети за боя. Улесняват и могат да ви спестят доста време;

7. Оборудване за автоклиматици
То е строго специализирано и може да бъде използвано само в тази област на авторемонтите. Една автоматична машина за обслужване на климатични системи може да бъде чудесно допълнение към асортимента на услугите, които предлага вашият автосервиз, споделят от Emveco.

8. Ръчни инструменти
Това са всички видове отвертки, клещи, динамометрични ключове, нитачки, работни лампи. Също и електрически уреди, като бормашини, ъглошлайфове, зегета, шмиргели, менгемета и други. В последните години в широко приложими се превърнаха акумулаторните модели, които са по-удобни за ползване, тъй като са леснопреносими и безжични.

9. Измервателни уреди
Всичко при автомобилите е свързано със стойности и за точното им измерване е необходимо да разполагате с различни видове измервателно оборудване, независимо дали сте автосервиз или любител. Най-често използваните са: мултицети, пробни лампи, уреди за измерване на компресията на двигатели, уреди за мерене на налягане на горивото, различни видове манометри и други.

10. Интериор на автосервиза
Всяко помещение трябва да бъде добре осветено и правилното разположение на подходящите осветителни тела е от изключителна важност. Слабото осветление води до умора и намаляване на човешката производителност. Работните маси и стелажи, както и колички за инструменти, са предпоставка за приятна работна атмосфера. Може да се снабдите с такава количка, пълна с принадлежности, или да я попълните по ваше усмотрение с каквото сметнете че ви е необходимо.

Широкият набор от оборудване във вашия автосервиз разширява кръга от дейности, които може да извършвате. Професията е такава, че не се знае кога и точно какво ще ви потрябва, затова е добре да сте подготвени за всякакви ситуации. Независимо дали подменяте резервни части с нови или с втора употреба, гаранцията за извършения от вас ремонт се крие в използването на точните и надеждни принадлежности.

Откъде да закупите оборудването за вашия автосервиз?

Точният избор на техника спестява бъдещи разходи и главоболия. Доверете се на доказани търговци и марки, доказали своето качество във времето. Най-удачно е да посетите специализиран магазин за авто оборудване и да се консултирате със специалистите там или да направите това онлайн.

Потърсете информация от ваши колеги и клиенти за дадения дистрибутор. Не забравяйте, че безопасността при работа е на първо място, така че при избор на оборудването за вашия автосервиз не правете компромис с качеството. Дали за професионална употреба или не, инструментът се купува веднъж, за да служи дълго време.

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

май, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Други

X