Connect with us

Рали

Иво Дечков: Под въпрос е участието ни в рали „Стари Столици“

„Имаме технически проблем с автомобила, работим усърдно, но стартът ни в рали „Стари Столици“ засега е под въпрос“, каза шуменският пилот Иво Дечков, цитиран от пресцентъра на ралито. Днес започна и изграждането на сервизния парк до зала „Арена Шумен“. 

25 екипажа подадоха заявка за участие в 52-то издание на автомобилното състезание, втори кръг от националния рали шампионат, което ще се състои на 5 и 6 август, и включва специален градски етап около зала „Арена Шумен“.

„Намирате ме в гаража, в който сме с механиците за пореден ден и се мъчим да открием и отстраним технически проблем с автомобила, с който трябва да стартирам в събота. Търсим варианти, към момента обаче не можем да намерим работещия. Колата поддържа висока температура и към този момент стартът ни на рали „Стари столици“ е под въпрос. Вярвам и наистина се надявам, че всичко ще бъде наред. Утре по време на опознаване на трасето с баща ми Йордан Дечков ще сме по трасето, механиците продължават да работят по колата“, отбелязва Иво Дечков.

Ако стартираме, ще се раздадем за публиката в Шумен и както се казва „газ до дупка“. Състезателната ми кариера започна през 2017 година със закупуване на един обикновен „Сеат Ибиза“. Първоначалната идея беше той да бъде тренировъчен, но след това решихме, че това ще бъде колата, с която ще се състезаваме. Първото ми състезание беше планинското „Валерий Великов“. Последва първият рали спринт- в Дряново и първото голямо рали в Сърбия. Завършихме годината горе- долу успешно и решихме, че трябва да поработим върху подобряване на автомобила. Тогава започнаха и всички проблеми, поради които през следващите 3-4 години взимахме участие само в домашното ни състезание по планинско изкачване. Усилията не бяха напразни, показахме добро темпо и дойдоха първите ни по- добри класирания в общото подреждане. Тази година спечелихме първи места в класа на планинското в Шумен и рали спринта в Дряново“, припомня  Дечков.

Оттам уточняват, че неотлъчно до Иво е неговият баща – Йордан Дечков, а на дясната седалка сяда за първи път през 1997 година като навигатор на Данчо Данчев-Данчони, който е печелил рали „Стари столици“.

„Заедно направихме много добри представяния в емблематичните за България рали „Стари столици“ и рали „Албена“. Към днешна дата, от началото на спортната кариера на Иво, сме неразделен екип и освен с воденето на автомобила по записки се занимавам с неговата поддръжка и усъвършенстване, споделя Дечков-старши.

„Борбата със заводски подготвените автомобили е трудна, но няма да скрием амбициите си да се преборим с тях за годишното класиране при колите с предно предаване“, допълват двамата шуменци.

Организаторите съобщиха още, че изграждането на сервизния парк до зала „Арена  Шумен“ е започнало в обедните часове днес, предава БТА.

„Работим усърдно, всичко е по план и към момента нямаме притеснения по организацията на състезанието“, коментира Пламен Стоев, заместник-директор на ралито.

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

май, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Рали

X