Connect with us

Формула 1

Кадилак влиза във Формула 1?

Очаква се американската компания в партньорство с Andretti Autosport да се присъедини към грида през 2026 година.

През последните няколко сезона най-високотехнологичната дисциплина в света на автомобилния спорт – Формула 1 се радва на нечувана популярност отвъд океана. Свидетелство за това са многократно подобрените рекорди от към зрители през миналия сезон, а през календарната 2023 година организаторите предвиждат цели 3 кръга на територията на САЩ. Към трите домашни състезания на янките условно може да добавим още две – това в Монреал (Канада) и разбира се Мексико. По този начин Северна Америка получава 1/5 от всички надпревари в календара за настоящия сезон. За изключително високия интерес на Формула 1 в Америка, до голяма степен има роля и сериалът на Netflix – „Drive to Survive“, който подвига завесата от backstage-а в отборите. Целия този интерес към Формула 1 особено в Америка е свързан с колосално количество пари и появата на американски отбор е въпрос на време.

Първата заявка за нов американски, дойде още миналата година от страна на Марио Андрети. Американецът с италиански произход има сериозен бекграуд зад гърба си в това число и е шампион във Формула 1 за 1978 година. В последствие компанията му Andretti Autosport развива отбори в Наскар и Индикар сериите. Андрети има отбори също и в картинга и в Формула Е. Партньорството му с General Motors дава възможност двете компании да стъпят на солиден фундамент и да успеят да преминат през най-сериозното предизвикателство в света на автомобилния спорт – Формула 1.


Защо все още няма американски отбор на грида?

Разбира се, отговорът се крие в настоящите рамки на правилника във Формула 1. От друга страна, големите отбори като Mercedes-AMG Petronas Formula One Team са консервативно настроени, тъй като не искат да делят „пая“ с още един участник. Приносът на традиционните тимове е неоспорим и не липсват аргументи в защита на тяхната позиция. Всичко това е на път да се промени с новата концепция на FIA и мултимилионните договори, които ще влеят огромни финансови средства. Към момента основен препъникамък се явава Formula One Group – консорциум от компании които са ангажирани с мениджмънта на целия шампионат и всички парични потоци в него. Сигурни сме обаче, че по подобие на „цар футбол“ и там ще бъде намерено решение в името на големите пари.


Andretti and Cadillac

Индикацията за отварянето на вратите във Формула 1 за нови отбори стана факт по-рано през седмицата, когато президента на световната автомобирна асоциация – Мохамед бин Сулайем обяви чрез Twitter, че възлага на екипа си разработването на концепция позволяваща възможността нови отбори да се присъединят към семейството на най-бързите болиди.

и последвал нов tweet от вчера, в който Сулайем приветсва новината за партньорство между Андрети и Кадилак.

Ако всичко върви по план, централата на новия тим ще бъде в близост до международното летище в Индиана. Базата на новия отбор трябва да бъде завършена през 2026 година и в нея ще работят над 500 души. Тима ще разполага и с второ седалище на територията на Великобритания. General Motors ще предостави своя аеродинамичен тунел в Уарън (Мичиган) необходим за разработването на бъдещия болид. Към момента няма яснота, кой ще бъде доставчикът на двигатели за новия отбор, но в средите се спекулира с името на Renault и Honda. По всяка вероятност, новия отбор ще заложи на поне един американски пилот, като Колтън Херта (пилот на Andretti Autosport в Индикар) е един от фаворитите.

Компютърна визуализация на базата на Andretti Autosport в Индиана

Един от най-големите скептици към възможността за поява на нови отбори е Тото Волф. Главната действаща фигура в тима на Mercedes подхвърли в публичното пространство тезата, че новите тимове трябва да допринесат в развитието на Формула 1. Отговорът от страна на Андрети не закъсня:

„Е, ние привличаме един от най-големите световни производители в лицето на General Motors и Cadillac.“

Разбира се, евентуалната появата на  Andretti Cadillac, не е гаранция че американците ще успеят да се адаптират към суровия свят на Формула 1 и че ще успеят да изградят успешен отбор. Едно е сигурно – разметването на пластовете в най-високотехнологичния спорт на планетата е налице.

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

юли, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Формула 1

X