Connect with us

Легионери

Как се представи Павел Шенков на планинско Ресита (Румъния)

Технически проблеми едва не провалиха състезанието на Павел Шенков в северната ни съседка

През изминалия уикенд се състоя поредния кръг от националния шампионат по планинско изкачване на Румъния – Планинско Ресита. По традиция през последните няколко години редица български пилоти участват в този шампионат – Любо Каменов, Павел Шенков, Стефан Стоев, Искрен Веселинов и други. От този сезон насам специалния правилник в тази дисциплина е стандартизиран по FIA. Въведен е така наречения performance factor, за който ще публикуваме отделна статия. Накратко казано всеки един участник попълва фиш, в който фигурират всички направени модификации по автомобила – аеродинамика, трансмисия, двигател, окачване и други. Всеки един параметър в този фиш сформира определен коефициент, чрез който става новото сформиране на класове в шампионата. Новите правила доведоха до известен отлив на участници, но въпреки това във въпросното състезание участие взеха 45 пилоти.

Павел Шенков е вече добре позната фигура в автомобилните среди на Румъния. От няколко поредни години насам русенецът гони шампионат, като и тази година не прави изключение. През настоящия сезон Павел е фокусиран в клас “Коефициент 1”. В тази категория състезанията от шампионата са 5 на брой. “Коефициент 2” пък представлява мини шампионат насочен към нови пилоти. При него участващите, заявяват два кръга от календара за сезона и имат отделно класиране.

Павел Шенков

Павел Шенков с неговата 1600 куб. см. атмосферна Lada 2105

Новите правила съобразени с правилника на FIA прававят задачата на Шенков истинско изпитание, предвид факта че попада в една и съща категория с автомобили с доста по-висока мощност.

“Карам наравно с двулитрови kit car автомобили  с мощност 280 конски сили. За сравнение аз съм 1600 куб. см. около 200 коня… И това на изкачване много се усеща” – сподели Шенков пред екипа на Pitlane.TV

Освен неудобството от значително по-силната конкуренция в неговия клас, технически проблеми с двигателя на ладата едва не провалиха уикенда на Шенков. Резервен мотор Павел получава от Унгария, благодарение на Gàbor Galambos. Работата в падока на русенци е продължила до 8:30 сутринта, като в крайна сметка успяват да са готови навреме за старта в неделя.

Резултатите: Втора позиция в клас 4B, трета в “Група 4” и четиринадесета в генералното класиране на Планинско Ресита 2022. Следващото състезание в календара на румънския шампионат по планинско изкачване е след месец (13/14 Август) с Планинско Стража.

1 Коментар

1 Коментар

  1. Pingback: Трима българи отново на старт в Сърбия | Pitlane.TV

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

април, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Легионери

X