Connect with us

Писта

Как трябва да се претегля теглото на автомобилите?

Какви са практиките на изток и на запад от България

Провокиран от една фраза, която чух днес по време на работната среща на комисия „Писта, Тайм Атак и Ендуранс“ – решавам да отделя остатъка от съботния ден в четене и ровене из документи. Признавам си в цялата дъндания на въпросната среща, не успях да видя кой точно я каза ( макар, че имам подозрения 😀 ), но беше нещо от сорта „никъде по света не мерят теглото заедно с пилота“. Изобщо темата за килограмите и по-конкретно за това как трябва да се определи минималното допустимо тегло остана на заден план, защото фокус отново стана разделението. Ние българите сме царе на това: имахме си два синода, два футболни съюза, две ЦСКА и разбира се две федерации по автомобилен спорт, от всичко минимум по две… И често изпадаме от една крайност в друга, но въпросът за килограмите е важен и пряко заинтересовани са всички участници в пистовия шампионат.

Та да се върнем на килограмите и да сравним къде и как си ги мерят (килограмите).

 World Touring Car Cup

Според правилника за 2022 година в този шампионат минималното тегло на автомобила се определя от теглото на автомобила (без пилота), без флуиди (гориво, течност за чистачки, питейна вода и други), заедно с всички останали флуиди необходими за работните процеси на автомобила (масло, антифриз, спирачна течност) – точка 2.5. До тук добре, НО веднага след този текст следва точка 2.6 която определя минимално състезателно тегло и тук вече килограмите на пилота се вземат под внимание като се взима под внимание и BoP (Balance of Performance), който е различен в различните шампионати и дори кръгове.

 British Touring Car Championship

Текста касаещ килограмите в британския шампионат за туристически автомобили гласи:

Всички състезатели участващи в шампионата, ще бъдат претеглени, заедно с цялото си състезателно облекло и оборудване, в първия кръг от сезона. Възможно е да бъдат контролно претеглен отново и в средата на сезона. Ако даден пилот е пропуснал първия кръг и влезе в шампионата по-късно през сезона, той ще бъде претеглен на първия си старт за сезона. Ако една кола е претеглена без пилот то теглото на състезателя се добавя към теглото на автомобила за да даде общото тегло – точка 1.10.1.b от правилника за 2022 година.

Deutsche Tourenwagen Masters

Германския шампионат за туристически автомобили се „заиграва“ най-много с килограмите. Тук фантазията на екипите създаващи правилата е намерила много творческа изява. За начало трябва да отбележим, че правилника за 2022 година включва 14 различни точки касаещи различни величини свързани с масите. Първа точка в регулациите касаещи теглото гласи, че техническата комисия  може да реши дали да претеглят автомобила и водача заедно или поотделно. Налице е минимално тегло на пилот от 80 килограма, което включва и цялата екипировка. Друг интересен факт е че, Ако спечелите кръг в DTM шампионата, ще бъдете принудени да поставите 25 кг допълнително тегло за следващото състезание. Класиралият се на второ добавя 18 кг, а третият – 15 кг.

Всички текстове по регулациите в килограмите на DTM може да видите в точка 32 и точка 33.

Irish Supercar Championship

Ирландският пистов шампионат включва в себе си 12 различни подшампионата (серии). Точка 4.14 в регулациите за 2022 година гласи, че минималното тегло се измерва заедно с пилота.

Porsche Carrera Cup North America

Отправяме поглед и към състезанията извън стария континент. За пример ще разгледаме правилника на шампионата Porsche Carrera Cup North America, който е обвързан към регулациите на International Motor Sports Association. В регулациите за 2022 година четем следния текст (точка 1.6)

Отговорност на Участника е да осигури по всяко време на състезанието задължителния минимум комбинирано тегло на автомобила с празен резервоар за гориво, изравнително тегло на пилота и водача (заедно с цялото оборудване). В нито един момент по време на състезание теглото на автомобила не е разрешено да бъде по-малко от задължително минимално тегло, когато автомобилът е на технически преглед, когато е на пистата или в закрит парк.

Super Turbo Thailand

И за като последен пример, но не и по значение представяме шампионата Super Turbo Thailand, който по мои наблюдения е най-близкия чуждестранен вариант на българския пистов шампионат. За пример взимаме серия D1, която може да бъде сравнявана с нашата серия Макси. Правилника за 2022 година гласи (точка 2): теглото на автомобила се измерва заедно с пилота.

Заключението

Мисля че посочените по-горе примери са напълно достатъчни да оборят твърдението, че никъде по света не се мерят автомобили и пилоти заедно. Напротив, тъкмо обратното. И предложението от страна на Green Fox Motorsport в никакъв случай не е лишено от логика и задължително трябва да се вземе под внимание – ако не за сезон 2022, то при всички положения в специалния правилник за 2023 година.

Статията няма за цел да дискредитира дадени пилоти или определени лица от комисията. Всичко написано е с информативен характер и цели да предизвика дебат по темата. Отварям една скоба като забележка към пилотите с наднормено тегло, че за един спортист физическата форма е от първостепенно значение. И ако в даден момент автомобилите започнат да бъдат претегляни с пилотите, това в никакъв случай не трябва да ги кара да се успокояват 😀

2 Коментара

2 Коментара

  1. Pingback: Протест, вместо Писта София? | Pitlane.TV

  2. Pingback: Калин Бенчев се завръща в пистовия шампионат | Pitlane.TV

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

юни, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Писта

X