Connect with us

Писта

Какво да очакваме в серия Туринг през този сезон?

Серия „Туринг“ дава сериозна заявка да бъде черешката на тортата в пистовите надпревари този сезон.

С наближаването на месец Септември, в който се надяваме да видим и първото пистово състезание у нас за 2022 година отправяме поглед към „Серия Туринг“. От извесно време насам при атмосферните автомобили с един двигателен мост и работен обем на двигателя до 2000 куб. см се наблюдава ренесанс. През последните няколко сезона „Серия Туринг“ като че ли остана малко в сянката на по-малката сестра в семейството на пистовите надпревари – „Серия Спорт“. И докато автомобилите до 1600 куб. см. се увеличаваха малко по малко до пълна стартова решетка (в някои от кръговете), то в сезон 2018 имаше състезания, в които броя на участниците в „Туринг“ беше равен на този в „Макси“ (Писта Русе 2018). Причините за малкия брой мераклии в този клас не липсват, но според мен до голяма степен основната причина си има име и то е Иван Влъчков. Прехода от националните картинг серии към националния шампионат на затворен маршрут за пилота на София Кар, Дамасцена Алба и КА-2 (в различните сезони е карал за различни отбори) беше повече от успешен за него. Шампионска титла в първия му сезон в автомобилния спорт. С отлично подготвената Honda и пилотски умения – Влъчков стана висока летва за останалите пилоти в серията, като до миналия сезон въпросите се свеждаха до това кой ще бъде втори при автомобилите до 2000 куб. см.

Общ брой участници по серии за последните 4 сезона

  • Лада
  • Спорт
  • Туринг
  • Макси

През 2021 година картината в „предрешената серия“ беше различна. Първо заради нетипично високия брой технически повреди за Влъчков и второ заради трансфера на Димитър Кондев от „Спорт“ в „Туринг“. И ако не сте гледали или сте забравили последното състезание от пистовия шампионат в студените дни на късния Ноември край Калояново, то задължително хвърлете едно око тук. За щасливците, които бяха на писта Дракон тогава или гледаха на живо нашия стрийм, не е новина че това може би беше най-интересното, оспорвано и драматично състезание от всички серии поне за последните 7/8 години. Повредата в двигателя на Кондев, в последната обиколка остави много въпросителни за настоящия сезон. Едно е сигурно обаче – „Серия Туринг“ дава сериозна заявка да бъде черешката на тортата в пистовите надпревари този сезон. Целия този интерес към двулитровата категория ни кара да отправим поглед върху отделните пилоти, които по всяка вероятност ще наблюдаваме съвсем скоро по градските и пистови трасета.

Какво да очакваме от пилотите?

Иван Влъчков

Националност
bul Bulgaria
Клас
HC3
Локация
София
Автомобил
Honda Civic
Настоящ отбор
Дамасцена
Бивши отбори
KA2, Sofia Car, Дамасцена

Шесткратният шампион в серия „Туринг“ започва сезона и защитата на титлата със същия автомобил. Поне на външен вид. И докато екстериора на хондата остава непроменен, то почти всичко останало по автомобила е ревизирано, променено и ъпгрейдвано. Инженерния екип в тима на Влъчков по традиция пази зорко в тайна всички технически спецификации. Това, което успяхме да изкопчим е че позицията на пилотската седалка е изместена с цел по-добро разпределение на масите. По план следващата седмица автомобила трябва да мине дино стенд. Очакванията на екипа към машината са големи, предвид факта че от 2 години механиците не са работили по развиването на емблематичната Honda.

Димитър Кондев

Националност
bul Bulgaria
Клас
HC3
Локация
София
Автомобил
Honda Civic
Настоящ отбор
Николов
Бивши отбори
Efco, Green Fox, Kamenov RT

За мнозина отпадането в последната обиколка след люта борба с хегемона в серията (Иван Влъчков) би свело нивото на мотивация до нулеви стойности. Димитър Кондев обаче не е от този тип пилоти, напротив! Осъзнавайки, че дявола не е толкова черен, Кондев обърна полюса на разочарование и го превърна в още по-силна амбиция. И докато другите пилоти работят върху изтискването на още потенциал от старите машини то пилота на Green Fox Motorsport сменя изцяло концепцията. Бившето шампионско Renault Clio на Ангел Григорчев, което смени не само собственика но и цвета си – през този сезон ще отстъпи място на изцяло нов автомобил  Honda Civic (5-та генерация) с добре познатия вече K20 мотор.

Стоил Неков

Националност
bul Bulgaria
Клас
HC3
Локация
София
Автомобил
Honda Civic
Настоящ отбор
Дамасцена
Бивши отбори
Елена

Един от най-сърцатите пилоти в серия „Туринг“ без никакво съмнение е Стоил Неков. С неговата широка усмивка и стил на каране „винаги педала до долу“ той е спечелил симпатиите на всеки един ревностен фен на пистовия шампионат. През миналия сезон с голяма доза шанс, Стоил докосна титлата при двулитровите машини. И вероятно щеше да изпълни мисията на мнозина пилоти опитали преди него да детронират Влъчков, ако не беше онзи скъсан носач от Писта Стара Загора.

Първото ново за Стоил Неков в настоящия сезон е неговата клубна принадлежност. От 2022 година, той преминава в редиците на Green Fox Motorsport. Промени има и по неговия автомобил, като основен аспект е новата трансмисия dogbox със секвенционален шифтър.

Станислав Паришков

Националност
bul Bulgaria
Клас
HC3
Локация
Велико Търново
Автомобил
Opel Kadett GSi
Настоящ отбор
Боженци
Бивши отбори
Dianel, Етър

Докато за пилоти като Димитър Кондев хибридната технология Renault/Honda до скоро не беше табу, то за дългогодишния участник в пистовите серии Станислав Паришков съществуват само две марки: Opel и всички останали. През годините сме виждали много силни машини управлявани от търновския ас, но в последните няколко сезона Паришков е преследван от сериозни проблеми около уточнението по някои възли в неговия автомобил.

През този сезон Паришков ще разчита на чисто нов сетъп за двигателя, разработен от известна английска моторспорт компания. Компонентите пристигат във Велико Търново в насипно състояние, а пъзела е сглобен от Тодор Попгеоргиев. Утре им предстои и минаване през дино стенд.

Стоян Апостолов

Националност
bul Bulgaria
Клас
HC3
Локация
Бургас
Автомобил
Honda Civic
Настоящ отбор
Dunev
Бивши отбори
Елена

Живата легенда на българския автомобилен спорт и тази година ще радва феновете на пистовите надпревари. Завидния ентусиазъм и младежки дух на Стоян Апостолов са свидетелство за това, че човек е на толкова години на колкото се чувства.

Опасността от нулев сезон, която надвисна над любимия ни спорт още от началото на тази година обаче може да принуди бургазлията да заложи на добре познатата ни седма генерация Сивик. Апостолов изпитва сериозни затруднения с разпределението на масите и с предаването на въртящия момент към настилката и работи върху нова концепция с по-леки елементи отпред за да облекчи пребоксуването. Все пак пилотът на Елена Тийм е сложил нова скоростна кутия тип dogbox, а паралелно с работата по това шаси се подготвя и ново купе. За съжаление вероятността още този сезон да видим новата машина не е голяма. При нея като база са използвали модела на Integra от 1999 година. В това шаси масите върху предната и задна ос са много по-добре балансирани.

Кристиян Христов

Националност
bul Bulgaria
Клас
HC3
Локация
Стара Загора
Автомобил
Honda Civic
Настоящ отбор
Дамасцена
Бивши отбори
Efco, Стара Загора

За съжаление през последните години в пистовия шампионат са все по-малко пилотите направили преход от картинг към автомобилен спорт. За още по-голямо съжаление на пръстите на едната ръка могат да се изброят състезателите под 25 годишна възраст. Затова когато говорим за Кристиян Христов, винаги у мен се буди чувство за оптимизъм. Няма как да бъде друго яче, при положение че Крис дебютира в най-конкурентната серия „Спорт“ и записа страхотни резултати.

В сезон 2022 отново ще имаме щастието да наблюдаваме младия талант от Стара Загора по родните трасета. Различното сега, е че Христов ще мери сили с пилотите в серия „Туринг“. В петата генерация на Honda Civic и тук B16-ката отстъпвя място на K20-ка.

Дидо Монев

Националност
bul Bulgaria
Клас
HC3, HC4
Локация
Стара Загора
Автомобил
Honda Civic
Настоящ отбор
Дамасцена
Бивши отбори
Green Fox, Стара Загора, Дамасцена

След няколко сезона в серия „Спорт“, заралията Динко Монев в настоящия сезон ще бъде с нов автомобил и в нова серия. Концепцията пред механиците в антуража остава добре познатата пета генерация на Honda Civic, върху която вече натрупаха известен опит и knowhow. Разликата е, че B16-ката отстъпва мястото си на добре познатия в серия „Туринг“ мотор K20.

Окачването на машината на Монев е BC Racing. Управлението на процесите в двигателя или т.нар „електроника“ е дело на една от водещите компании на пазара Ecumaster EMU BLACK. Същата върви в комплект с ново табло (dashboard) с много по-детайлна информация на него. При трансмисията заралии са заложили на Mfactory.

Деян Деянов

Националност
bul Bulgaria
Клас
HC3
Локация
София
Автомобил
Renault Clio
Настоящ отбор
Green Fox

Деян Деянов е другото нови лице в серия „Туринг“. Същият до миналия сезон се подвизаваше в серия „Спорт“ с жълтото Peugeot 106, което вече е собственост на Иван Бакърджиев. През тази година Дидо ще управлява бившия автомобил на Димитър Кондев – Renault Clio, за което става на въпрос по-горе в статията.

Автомобила е добре познат от Сезон 2021. Изключително добре подготвен, с двигател от Honda – също K20. Съдейки по вложените пари в машината и пилотския хъс на Деянов, то по наши прогнози едно от остриетата на Green Fox Motorsport ще бъде замесено в разпределението на призовите места в серията на двулитровите автомобили.

Симеон Кандаров

Националност
bul Bulgaria
Клас
HC3
Локация
Бургас
Автомобил
Honda Civic
Настоящ отбор
Dunev
Бивши отбори
Елена

Пилотът на Елена Тийм Бургас – Симеон Кандаров е един от най-колоритните личности, които може да бъдат забелязани около трасетата на пистовия шампионат. Преминал през почти всички серии в новата история на шампионата, към днешна дата Монката е един от редовните участници в серия „Туринг“. Новината за възможен сезон 2022, на фона на всички лоши новини от началото на година успяха да изненадат и него (положително).

„Няма да ми стигне времето! То кога е първото състезание?“ – с широка усмивка отговаря Кандаров на въпроса ни „Ще има ли подобрения жълтия звяр?“. Но с какъвто и календар да излезе БФАС, Симеон афешира да кара във всички състезания. Планирал е и бързи подобрения с нови джанти с по-голям цолаж. За нова спирачна и изпускателна система – ако остане време.

Емил Иванов

Националност
bul Bulgaria
Клас
HC3
Локация
София
Автомобил
Honda Civic
Настоящ отбор
Vlachkov RT

Емил Иванов също ще заложи на нова коцпеция базирана на четвърта генерация Honda Civic. Плевенския пилот доскоро управляваше седма генерация от същия модел, но през настоящия сезон ще заложи на бившия автомобил на Свилен Славов.

С останалите редовни участници в серия „Туринг“ не успяхме да се свържем. По-всяка вероятност Александър Димитров и Светослав Ковачев, отново ще мерят сили в групата на двулитровите автомобили. Тук по всяка вероятност бихме добавили Давид Будев и Минко Минков. Големия отсъстващ ще бъде Илия Бояджиев, който има сериозен проблем в автомобила и този сезон ще помага на неговия АСК „Стара Загора“ извън трасето.

Това е една малка част от изненадите, които може да очакваме в „Туринг“ машините за 2022 година.

2 Коментара

2 Коментара

  1. Pingback: Димитър Кондев показа новия си автомобил | Pitlane.TV

  2. Pingback: Димитър Кондев показа новия си пистов автомобил | Pitlane.TV

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

юли, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Писта

X