Connect with us

Картинг

Какво се случва около Марти Стоянов?

Пандемията по света наложи пауза на моторните спортове. За пилотите това не се възприема, като почивка. Ето какво се случи до момента със Стоянов и как продължава неговото развитие:

За Мартин Стоянов този сезон изглеждаше добре планиран още от декември, когато беше ясно, че ще продължи в Италия с шампионата Easy Kart в по-горната категория 100 куб.см.


„Пандемията от коронавирус наложи пауза на моторспорта в световен мащаб, но макар да няма състезания и да не можем да тренираме по пистите ние продължаваме да се готвим, за да сме във форма когато състезанията се възобновят!“, заяви неговия баща и ментор – Мирослав Петков.

„През януари подготовката продължи в тази насока, като още от 6-ти тренирахме на пистата „Сете Лаги“. В началото на февруари имахме положително развитие и в друга насока. Мартин получи възможност да тества карт с двигател от категорията Х30 и веднага се представи много добре, като това беше машината която най-много му допадна от всички, които беше карал до сега!

Тук е момента да изкажем благодарност на Алфред Фроменвилер и неговия отбор Race Zone, който повярва в способностите на Марти и му даде този шанс. Много бързо Марти направи добро впечатление със скоростта си, а и Фреди, както наричаме Алфред, ни оказа голяма помощ, като ни предостави възможност да тестваме всеки уикенд с Х30, когато ангажиментите ни с Easy Kart позволяват.

Тук започна и една друга борба, а именно Мартин да получи разрешение да се състезава с Х30 Junior. За тази категория се изискват 12 години възраст а Мартин ще стане на 11 сега. Първоначално ни отказаха с мотива че правилата са за всички и че евентуално може да има проблем със застрахователите. Но в крайна сметка, Фреди успя да убеди Швейцарската федерация, че Марти има нуъжните качества и всъщност оставането в категорията Super Mini, би спряло неговото развитие. Така получихме нужното разрешение и Стоянов трябваше да направи дебютата си в Х30 този уикенд, още преди да е навършил 11-годишна възраст!

За съжаление избухването на пандемията и извънредното положение доведоха до анулирането на всички състезания до 19 април. Сега на нас ни остава само да работим върху физическата подготовка и да развиваме уменията си на симулатора.

Трябва въпреки всичко, когато инзвъредното положение и ограниченията бъдат премахнати да сме в топ форма! Тогава в основи ще прегледаме новите календари и ще направим нова програма, като ще се съобразим с GT World Challenge, от които състезания не мога да отсъствам. В остващите свободни уикенди ще направим програма с Х30 Junior, Easy 100 и сега сме готови дори за състезания в Rotax Max шампионата на Швейцария, ако има много конфликти между другите.

За сега полежаваме на всички да бъдат здрави и позитивни!“, завърши Петков.


Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

юни, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Картинг

X