Connect with us

Легионери

Никола Цолов шампион във Формула 4

България има своя първи шампион във Формула 4

Никола Цолов, по известен още като „Българският лъв“, подпечата шампионската си титла, кръг преди края на шампионата, завършвайки с три подиума от трите състезания испанската писта Навара, предпоследен кръг от F4 Spanish Championship.

Никола Цолов потегли от девета позиция и преди края на първата обиколка вече беше на четвърто място. Това беше една от най-динамичните и зашеметяващи обиколки в целия шампионат до момента, и може би най-важната за българина, който се справи по перфектен начин с изпреварванията и дефанзивните маневри и си спечели цели 5 позиции, като се отърва невредим.

В последния завой Караскедо, който заемаше четвъртата позиция се завъртя, последва удар и отново сейфти кара излезе на трасето.

Колата за сигурност този път се прибра доста по-рано от второто състезание и веднага след рестарта Никола Цолов нанесе своята атака и се издигна до третата позиция, намирайки се на под една секунда разлика от втория в състезанието – Кристиан Хо.

Малко след като Хю Бартър записа най-бърза обиколка, инцидент в края на първи завой отново извади колата за сигурност на трасето.

6 минути преди края на състезанието сейфти кара се прибра и Никола Цолов отново изненада с атаката си в първия завой и изпревари с отлична маневра Кристиан Хо. Така Никола вече беше на под две секунди разлика зад Хю Бартър, но това беше повече от достатъчно „Българският лъв“ да спечели шампионската титла във Формула 4 на Испания. Докрая на състезанието Никола запази доброто си темпо и прекоси финала като шампион за 2022 година, кръг преди края на F4 Spanish Championship.

С това уникално представяне в хода на сезона Никола Цолов отново пренаписа българската история на моторспорта, като затвърди, че той е най-перспективния млад пилот от близките няколко десетилетия!


Прочети повече

Георги Димитров готов за Силвърстоун

OVERDRIVE: Проблемите за отбора в Австрия | Foreign Affairs 006

Никола Цолов на крачка от шампионската титла във Формула 4

 

Кликни тук за да коментираш

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи състезания

май, 2024

Няма състезания

Фен магазин

Пистов шампионат

Още Моторспорт

Още от Легионери

X